Švicarska rolada je desert od mekog biskvita koji u sebi sadrži pekmez kao punjenje. Možete ga pripremati u raznim kombinacijama, a najpoznatija je s pekmezom od jagoda.
Zanimljivo, švicarska rolada zapravo ne potječe iz Švicarske, nego iz Britanije, ali je tako prozvana u starim kuharicama još iz 19. stoljeću, pa se to ime naslijedilo sve do danas.
Sastojci:
- otopljeni maslac
- 4 jaja
- 125 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 75 g glatkog brašna
- šećer u prahu
- 100 g pekmez od jagode
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Uzmite kalup veličine 24x30 cm i premažite ga otopljenim maslacem i obložite papriom za pečenje. Mikserom izmiksajte 4 žumanjka, šećer i vaniliju zdjeli. Koristite čiste mutilice za miksanje bjeljanjaka u drugoj zdjeli dok ne dobijete snijeg. Umiješajte u smjesu žutanjke, prosijte preko brašna i metalnom žlicom nježno miješajte dok se ne sjedini.
Ulijte u pripremljenu tepsiju i ecite u pećnici 15 minuta. Pokrijte papirom za pečenje, a zatim vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite 30 minuta sa strane da se ohladi.
Komad papira za pečenje pospite šećerom u prahu. Uklonite kuhinjsku krpu i papir, i stranu na kojoj nije bila krpa premažite pekmezom. Počnite od kraćeg ruba koristeći papir za pečenje kao pomoć. Čvrsto smotajte biskvit i zamotajte ga papirom za pečenje. Ostavite sa strane 30 minuta da se stegne. Pospite šećerom u prahu i narežite na kriške.
Izvor: taste
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice