Orada je riba poznata i pod imenom "kraljica mora", zbog karakteristične zlatne pjege. Ova tradicionalna mediteranska riba često je na meniju dalmatinskih stolova, a može se spremati na puno načina. Preporučamo vam da probate paniranu ribu sa prilogom po izboru i domaćim tartar umakom.
Sastojci:
- 4 fileta orade
- sol i papar
- biljno ulje
- brašno
Za paniranje:
- češnjak u prahu
- panko krušne mrvice
- talijanski začin
- parmezan
- 1 jaje
Tartar umak:
- 3 žumanjka
- 1 žličica senfa
- 1 žličica bijelog vinskog octa
- 250 ml repičinog ulja
- 1 žličica svježeg estragona, nasjeckanog
- 1 žličica svježeg vlasca, nasjeckanog
- 1 žličica svježeg nervnjaka, nasjeckanog
- 1 žličica svježeg peršina, nasjeckanog
- 2 mala kisela krastavca
- 2 žličice nasjeckanih kapara
- sol
- papar
Priprema:
Osušite ribu s obje strane salvetom, začinite ju i u drugu posudu dodajte češnjak u prahu, kršne mrvice, talijanski začin i parmezan. U zdjeli umutite jaje. Ribu uvaljajte u brašno, pa u jaja i za kraj u smjesu panko/parmezan. Zagrijte veliku neljepljivu tavu na srednjoj jakoj vatri. Dodajte ulje da se zagrije, pecite ribu sa svake strane 3 minute.
Pripremite majonezu: u posudi umutite žumanjak, ocat i senf dok se dobro ne sjedine. Polako dodavajte repičino ulje u ravnomjernom mlazu nastavljajući miješati dok se ne emulgira. Krastavce sitno narežite i dodajte u majonezu zajedno s kaparima i nasjeckanim začinskim biljem. Kušajte i po potrebi začinite solju i paprom. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.
Kao prilog skuhajte rižu ili krumpir salatu i domaći tartar umak.