Riba je izuzetno zdrava namirnica i trebalo bi je jesti nekoliko puta tjedno, a prema mnogim anketama i istraživanjima, Hrvati je ne konzumiraju često, usprkos tome što je dio zemlje priobalno područje gdje je dostupno više vrsta svježe ribe. 

Ova namirnica može se pripremiti na razne načine, od roštilja ili na gradele, u tavi ili pećnici, pečena, pržena ili pohana, a ako trebate od nekud početi, krenite s najbržim i jednostavnim receptima. Za ova jela trebat će vam manje od pola sata, a riba u lemon sole, odnosno limunovom maslacu je francusko jelo koje može biti gotovo za pet minuta. Ako ne vjerujete, pogledajte u videu.

1. Gratinirana riba iz pećnice

Sastojci:

  • 2 fileta ribe po želji
  • 1 žličica senfa u prahu
  • 1 žličica mljevene dimljene slatke paprike
  • 1/2 žličice mljevene ljute paprike (ili 1/3 žličice sušenih ljutih papričica)
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • krekeri
  • peršin
  • maslac

Priprema:

Filete premazati maslinovim uljem s obje strane i posoliti. Pomiješajte senf, slatku i ljutu papriku i papar pa utrljajte u filete. Krekere izdrobite i pomiješajte s nasjeckanim peršinom i kratko popržite na maslacu. Smjesom posipajte ribu. Pecite na 180°C oko 20 minuta.

Pogledajte pripremu u videu:

2. Filet ribe u limunovom maslacu gotov za 5 minuta

Sastojci:

  • filet ribe po želji
  • 3 žlice brašna
  • 50 g maslaca
  • pola limuna
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • šparoge
  • kapari
  • peršin po želji

Priprema:

Riblji file posolite i popaprite, pa uvaljajte u brašno. U tavi zagrijte ulje i otopite maslac i pržite ribu sa šparogama, filet pržite nekoliko minuta s jedne pa s druge strane. Pred kraj prelijte s malo limunovog soka. U tavi još malo prepržite maslac s limunovim sokom i prelijte preko ribe.

3. Riba sa slanutkom na mediteranski način

Sastojci:

  • 500 g bakalara (može bilo koja riba po želji)
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 ljubičasti luk
  • 4-5 češnja češnjaka
  • cherry ili obične rajčice
  • 2 žličice kapara
  • 1 žličica sušenog origana
  • 10-12 maslina
  • 1 konzerva slanutka
  • 2 žlice sitno nasjeckanog peršina
  • kriške limuna za posluživanje

Priprema:

Na zagrijanom maslinovom ulju u tavi ili tavi popržite sitno nasjeckani ljubičasti luk. Dodajte nasjeckani češnjak i pržite još minutu. Zatim dodajte procijeđeni slanutak i promiješajte. Dodajte narezane rajčice, kapare, nasjeckane masline, sol, papar i origano. Promiješajte i kuhajte nekoliko minuta. Riblje filete posolite i popaprite i dodajte u tavu ili lonac. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 12-15 minuta. Ako riba pusti puno tekućine, pojačajte vatru zadnje 3 minute. Ukrasite peršinom i poslužite s kriškama limuna.