5 recepata za svaki radni dan u tjednu koji će vam uštedjeti vrijeme i novac

Plan obroka za uspješan tjedan i uravnoteženu prehranu

Shutterstock

Planiranje tjednog jelovnika može vam pomoći da uštedite vrijeme, novac i energiju, a ujedno vam omogućuje uravnoteženu i zdravu prehranu. Ovaj tjedan osmislil smo za vas ukusan i zdrav meni sastavljen od 5 jednostavnih recepata raspoređenih za svaki dan u tjednu. 

Ponedjeljak

Kremasta Cezar salata s pancetom

Shutterstock  Cezar salata

Sastojci :

  • 3-4 šnite kruha
  • maslinovo ulje
  • 50 g parmezana
  • 4 šnite pancete
  • 4 žlice grčkog jogurta
  • 1 žličica Dijon senfa
  • ½ žličice octa
  • ½ režnja češnjaka
  • ½ limuna
  • 1 glavica zelene salate
  • 2 mlada luka

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prelijte šnite kruha maslinovim uljem i malo soli. Pospite polovicom naribanog parmezana, nastojeći da ostane na kruhu. Nakon što se ohladi, narežite na komadiće. Pecite 10-15 minuta dok ne porumene. Pecite slaninu dok ne postane hrskava, a zatim je izlomite na komade.

Pomiješajte jogurt, senf, ocat, češnjak i ostatak parmezana s malo soka od limuna i malo vode, a zatim začinite. Operite salatu i izlomite na listove koje natrgajte na komadiće. Na crh stavite slanine, komadiće kruha i mladi luk. Prelijte umakom.

Utorak:

Punjene tikvice s povrćem i sirom

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • sol i papar
  • 100 ml mlijeka
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 200 g topljenog sira
  • začinsko bilje
Shutterstock 

Priprema:

Operite i očistite povrće. Prepolovite tikvice po dužini, izdubite ih i blanširajte. Paprike narežite na kockice, kao i izdubljeno meso tikvica. Luk i češnjak nasjeckajte.

Popirjajte luk, zatim dodajte češnjak i narezano povrće pa pirjajte još nekoliko minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Namastite vatroslavnu posudu, stavite tikvice i nadjenite ih povrćem. U zagrijanome mlijeku otopite sir, posolite, popaprite i prelijte preko tikvica. Pospite začinskim biljem i pecite oko 12 minuta.

Srijeda:

Pohane palačinke punjene mljevenim mesom

Sastojci:

  • 2 l mineralne vode
  • 700 g brašna
  • 3 jajeta
  • žlica šećera
  • žličica soli
Shutterstock 

Za nadjev:

  • 1 luk
  • 1 kg mljevenog mesa
  • papar, sol po želji
  • mješavina suhih začina
  • 2 jajeta

Za pohanje:

  • 300 g brašna
  • 8 jaja
  • krušne mrvice

Priprema

Izmiksajte smjesu za palačinke tako što ćete pomiješati jaja, brašno, sol, šećer i dodati mineralnu vodu. Na zagrijanom ulju u tavi pecite palačinke.

U posebnoj tavi dinstajte luk, zatim dodajte mljeveno meso. Dodati sve začine po želji i dinstajte dok meso ne bude pečeno. Kad se zaprži, maknite s vatre i dodajte jedno razmućeno jaje.

Nadjenite palačinke mljevenim mesom, a potom ih umotajte kao sarme i zatim ih uvaljajte u brašno, jaja i krušne mrvice. Pecite ih na tavi na vrućem ulju.

Četvrtak

Tjestenina bolonjez

Sastojci:

  • 500 g mljevene junetine
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 50 g dimljene slanine
  • grančica ružmarina
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 celera
  • 800 ml pelata
  • 1 žlica soka od rajčice
  • 800 ml vode
  • malo maslinovog ulja
  • sol i papar po želji
Shutterstock 

Priprema

Narežite listiće ružmarina i dinstajte na malo maslinovog ulja te dodajte sitno narezanu slaninu (ako pripremate obiteljski obrok za bebu, izbacite slaninu). Zatim dodajte mljevenu junetinu i svinjetinu, začinite po želji i pirjajte oko 10 minuta uz često miješanje dok meso ne bude gotovo.

Luk, mrkvu i celer narežite na komade iste veličine pa dodajte u tavu i nastavite pirjati još desetak minuta. Jamie Oliver je sve povrće izmiksao u blenderu.

Zatim dodajte rajčice i sok u lonac, promiješajte i dodajte vodu. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite toplo uz tjesteninu po izboru i naribani parmezan.

Petak:

Salata od tune, kvinoje i avokada

Sastojci:

  • 100 g kvinoje
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sok jednog limuna
  • ½ žlice octa
  • 120 g ocijeđene tune iz konzerve
  • 1 avokado
  • 200 g cherry rajčica
  • 50 g feta sira
  • 50 g baby špinata
  • 2 žlice tostiranih bučinih sjemenki
  • sol, papar
pixabay 

Priprema:

Isperite kvinoju pod hladnom vodom, stavite u lonac, prelijte vodom i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. Ocijedite pa prebacite u zdjelu da se ohladi. Maslinovo ulje pomiješajte sa sokom od limuna, octom, soli i paprom pa ostavite sa strane. Avokado narežite na manje komade, cherry rajčice prepolovite, a fetu namrvite.

Kad se kvinoja dovoljno ohladila, dodajte narezane sastojke i prelijte dresingom. Lagano promiješajte, pospite sjemenkama i poslužite.