Planiranje tjednog jelovnika može vam pomoći da uštedite vrijeme, novac i energiju, a ujedno vam omogućuje uravnoteženu i zdravu prehranu. Ovaj tjedan osmislil smo za vas ukusan i zdrav meni sastavljen od 5 jednostavnih recepata raspoređenih za svaki dan u tjednu.
Ponedjeljak:
Kremasta Cezar salata s pancetom
Sastojci :
- 3-4 šnite kruha
- maslinovo ulje
- 50 g parmezana
- 4 šnite pancete
- 4 žlice grčkog jogurta
- 1 žličica Dijon senfa
- ½ žličice octa
- ½ režnja češnjaka
- ½ limuna
- 1 glavica zelene salate
- 2 mlada luka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prelijte šnite kruha maslinovim uljem i malo soli. Pospite polovicom naribanog parmezana, nastojeći da ostane na kruhu. Nakon što se ohladi, narežite na komadiće. Pecite 10-15 minuta dok ne porumene. Pecite slaninu dok ne postane hrskava, a zatim je izlomite na komade.
Pomiješajte jogurt, senf, ocat, češnjak i ostatak parmezana s malo soka od limuna i malo vode, a zatim začinite. Operite salatu i izlomite na listove koje natrgajte na komadiće. Na crh stavite slanine, komadiće kruha i mladi luk. Prelijte umakom.
Utorak:
Punjene tikvice s povrćem i sirom
Sastojci:
- 2 tikvice
- 1 crvena paprika
- 1 žuta paprika
- sol i papar
- 100 ml mlijeka
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- maslinovo ulje
- 200 g topljenog sira
- začinsko bilje
Priprema:
Operite i očistite povrće. Prepolovite tikvice po dužini, izdubite ih i blanširajte. Paprike narežite na kockice, kao i izdubljeno meso tikvica. Luk i češnjak nasjeckajte.
Popirjajte luk, zatim dodajte češnjak i narezano povrće pa pirjajte još nekoliko minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Namastite vatroslavnu posudu, stavite tikvice i nadjenite ih povrćem. U zagrijanome mlijeku otopite sir, posolite, popaprite i prelijte preko tikvica. Pospite začinskim biljem i pecite oko 12 minuta.
Srijeda:
Pohane palačinke punjene mljevenim mesom
Sastojci:
- 2 l mineralne vode
- 700 g brašna
- 3 jajeta
- žlica šećera
- žličica soli
Za nadjev:
- 1 luk
- 1 kg mljevenog mesa
- papar, sol po želji
- mješavina suhih začina
- 2 jajeta
Za pohanje:
- 300 g brašna
- 8 jaja
- krušne mrvice
Priprema:
Izmiksajte smjesu za palačinke tako što ćete pomiješati jaja, brašno, sol, šećer i dodati mineralnu vodu. Na zagrijanom ulju u tavi pecite palačinke.
U posebnoj tavi dinstajte luk, zatim dodajte mljeveno meso. Dodati sve začine po želji i dinstajte dok meso ne bude pečeno. Kad se zaprži, maknite s vatre i dodajte jedno razmućeno jaje.
Nadjenite palačinke mljevenim mesom, a potom ih umotajte kao sarme i zatim ih uvaljajte u brašno, jaja i krušne mrvice. Pecite ih na tavi na vrućem ulju.
Četvrtak:
Tjestenina bolonjez
Sastojci:
- 500 g mljevene junetine
- 500 g mljevene svinjetine
- 50 g dimljene slanine
- grančica ružmarina
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 celera
- 800 ml pelata
- 1 žlica soka od rajčice
- 800 ml vode
- malo maslinovog ulja
- sol i papar po želji
Priprema:
Narežite listiće ružmarina i dinstajte na malo maslinovog ulja te dodajte sitno narezanu slaninu (ako pripremate obiteljski obrok za bebu, izbacite slaninu). Zatim dodajte mljevenu junetinu i svinjetinu, začinite po želji i pirjajte oko 10 minuta uz često miješanje dok meso ne bude gotovo.
Luk, mrkvu i celer narežite na komade iste veličine pa dodajte u tavu i nastavite pirjati još desetak minuta. Jamie Oliver je sve povrće izmiksao u blenderu.
Zatim dodajte rajčice i sok u lonac, promiješajte i dodajte vodu. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuha na laganoj vatri oko 90 minuta. Poslužite toplo uz tjesteninu po izboru i naribani parmezan.
Petak:
Salata od tune, kvinoje i avokada
Sastojci:
- 100 g kvinoje
- 3 žlice maslinovog ulja
- sok jednog limuna
- ½ žlice octa
- 120 g ocijeđene tune iz konzerve
- 1 avokado
- 200 g cherry rajčica
- 50 g feta sira
- 50 g baby špinata
- 2 žlice tostiranih bučinih sjemenki
- sol, papar
Priprema:
Isperite kvinoju pod hladnom vodom, stavite u lonac, prelijte vodom i zakuhajte. Smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. Ocijedite pa prebacite u zdjelu da se ohladi. Maslinovo ulje pomiješajte sa sokom od limuna, octom, soli i paprom pa ostavite sa strane. Avokado narežite na manje komade, cherry rajčice prepolovite, a fetu namrvite.
Kad se kvinoja dovoljno ohladila, dodajte narezane sastojke i prelijte dresingom. Lagano promiješajte, pospite sjemenkama i poslužite.