Orada je riba poznata i pod imenom "kraljica mora", zbog karakteristične zlatne pjege. Ova tradicionalna mediteranska riba često je na meniju dalmatinskih stolova, a može se spremati na puno načina. Preporučamo vam da probate paniranu ribu sa prilogom po izboru i domaćim tartar umakom. 

Sastojci:

  • 4 fileta orade
  • sol i papar
  • biljno ulje
  • brašno

Za paniranje:

  • češnjak u prahu
  • panko krušne mrvice
  • talijanski začin
  • parmezan
  • 1 jaje

Tartar umak:

  • 3 žumanjka
  • 1 žličica senfa
  • 1 žličica bijelog vinskog octa
  • 250 ml repičinog ulja
  • 1 žličica svježeg estragona, nasjeckanog
  • 1 žličica svježeg vlasca, nasjeckanog
  • 1 žličica svježeg nervnjaka, nasjeckanog
  • 1 žličica svježeg peršina, nasjeckanog
  • 2 mala kisela krastavca
  • 2 žličice nasjeckanih kapara
  • sol
  • papar
Recept panirana orada s tartar umakom
Shutterstock 

Priprema:

Osušite ribu s obje strane salvetom, začinite ju i u drugu posudu dodajte češnjak u prahu, kršne mrvice, talijanski začin i parmezan. U zdjeli umutite jaje. Ribu uvaljajte u brašno, pa u jaja i za kraj u smjesu panko/parmezan. Zagrijte veliku neljepljivu tavu na srednjoj jakoj vatri. Dodajte ulje da se zagrije, pecite ribu sa svake strane 3 minute. 

Pripremite majonezu: u posudi umutite žumanjak, ocat i senf dok se dobro ne sjedine. Polako dodavajte repičino ulje u ravnomjernom mlazu nastavljajući miješati dok se ne emulgira. Krastavce sitno narežite i dodajte u majonezu zajedno s kaparima i nasjeckanim začinskim biljem. Kušajte i po potrebi začinite solju i paprom. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja.

Kao prilog skuhajte rižu ili krumpir salatu i domaći tartar umak.