Pržene lignje s aioli umakom je jednostavno morsko jelo koje svi vole. Potrebne su vam kvalitetne lignje koje narežete na kolutove i popržite u ulju. Aioli umak s bazom od majoneze obogaćenom češnjakom i šafranom, odlično ide uz riblja jela. Ako želite probajte napraviti domaću majonezu koju ćete koristiti za izradu aioli umaka.
Sastojci:
- 500 g lignja
- ulje
- 50 g glatkog brašna
- 50 g kukuruznog brašna
- 1/4 žličice praška za pecivo
- prstohvat papra
Aioli umak:
- 150 g majoneze
- češanj češnjaka
- prstohvat šafrana
- pola limuna
Priprema:
Lignjama odrežite krakove i stavite ih u zdjelu. Lignje narežite na kolutove i dodajte u zdjelu. Zagrijte ulje u tavi na laganoj vatri. Pomiješajte majonezu, češnjak, šafran i limunov sok u maloj posudi.
Pomiješajte lignje s brašnom, kukuruznim brašnom, praškom za pecivo, paprom i soli. Kad se ulje ugrije, pržite lignje oko 2 minute ili dok ne postanu zlatne boje. Odložite na papirnate salvete da se upije višak ulja. Lignje poslužite uz aioli umak.
Izvor: Good food