Sa svojom svestranom upotrebom u kuhinjii, lignjesu omiljeni sastojak kuhinje ljubitelja morskih plodova. Donosimo vam ideju za sutrašnji ručak lignje u marinadi i krumpir iz pečnice koji će zadovoljiti sve gurmane morskih plodova. 

Dok marinirate lignje možete se poigrati začinima kao što su ružmarin i peršin, ali najbolju mediteransku aromu dat će vam trešćanski umak. Tršćanski umak je baza svih dalmatinskih jela, najčešće se poslužuje uz ribu i ostale morske organizme. 

Sastojci:

  • 450 g lignji
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žlice crnog vina
  • 1 žlica biljnog ulja
  • sol 
  • papar
  • 1 limun
  • šaka svježeg peršina
  • 4 velika krumpira

Tršćanskiumak:

  • 0,5 ml maslinovog ulja
  • 1 češaj češnjaka
  • žličica soli
  • prstohvat peršina

Priprema:

12:28
Korak 1

Pripremite krumpir

Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite i narežite krumpir na četvrtine. Dodajte hladnu vodu u srednju posudu i dodajte krumpir. Pustite krumpir da prokuha i kuhajte dok ne omekša, ocijedite i stavite u vatroslavnu posudu. Pecite 40 minuta. Promiješajte krumpir tijekom pečenja. 

12:50
Korak 2

Ispecite lignje

shutterstock_1459958786.jpg
Shutterstock 

U zdjelu dodajte lignje, 1 žlicu maslinovog ulja i 1/2 žlice crnog vina, promiješajte i poklopite. 

12:50
Korak 3

Ispecite lignje

5 minuta prije nego što je krumpir gotov, zagrijte veliku tavu. Nakon što se zagrije, u tavu dodajte 1 žlicu biljnog ulja i polovicu sirovih lignji. Ravnomjerno rasporedite i pecite 2 minute sa svake strane. Izvadite iz posude i stavite izravno na posudu za posluživanje. Bitno je da ne prenatrpate tavu, stoga ne zaboravite peći lignje u dvije serije. 

12:50
Korak 4

Pripremite umak

U šalicu stavite maslinovo ulje, dodajte nasjeckanog češnjaka, soli i peršina.

13:04
Korak 5

Poslužite

U posudu za posluživanje dodajte hrskavi krumpir i zalijte sve tršćanskim umakom.