Sa svojom svestranom upotrebom u kuhinjii, lignjesu omiljeni sastojak kuhinje ljubitelja morskih plodova. Donosimo vam ideju za sutrašnji ručak lignje u marinadi i krumpir iz pečnice koji će zadovoljiti sve gurmane morskih plodova.
Dok marinirate lignje možete se poigrati začinima kao što su ružmarin i peršin, ali najbolju mediteransku aromu dat će vam trešćanski umak. Tršćanski umak je baza svih dalmatinskih jela, najčešće se poslužuje uz ribu i ostale morske organizme.
Sastojci:
- 450 g lignji
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/2 žlice crnog vina
- 1 žlica biljnog ulja
- sol
- papar
- 1 limun
- šaka svježeg peršina
- 4 velika krumpira
Tršćanskiumak:
- 0,5 ml maslinovog ulja
- 1 češaj češnjaka
- žličica soli
- prstohvat peršina
Priprema:
Pripremite krumpir
Zagrijte pećnicu na 220°C. Ogulite i narežite krumpir na četvrtine. Dodajte hladnu vodu u srednju posudu i dodajte krumpir. Pustite krumpir da prokuha i kuhajte dok ne omekša, ocijedite i stavite u vatroslavnu posudu. Pecite 40 minuta. Promiješajte krumpir tijekom pečenja.
Ispecite lignje
U zdjelu dodajte lignje, 1 žlicu maslinovog ulja i 1/2 žlice crnog vina, promiješajte i poklopite.
Ispecite lignje
5 minuta prije nego što je krumpir gotov, zagrijte veliku tavu. Nakon što se zagrije, u tavu dodajte 1 žlicu biljnog ulja i polovicu sirovih lignji. Ravnomjerno rasporedite i pecite 2 minute sa svake strane. Izvadite iz posude i stavite izravno na posudu za posluživanje. Bitno je da ne prenatrpate tavu, stoga ne zaboravite peći lignje u dvije serije.
Pripremite umak
U šalicu stavite maslinovo ulje, dodajte nasjeckanog češnjaka, soli i peršina.
Poslužite
U posudu za posluživanje dodajte hrskavi krumpir i zalijte sve tršćanskim umakom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice