Pronašli smo recept za ćufte po starinskom talijanskom receptu

Napravite domaće mesne okruglice po čuvenom talijanskom receptu

Shutterstock

Mljeveno meso spada u jeftine i praktične namirnice pa je često na jelovniku. Ćufte u umaku su jedno od najdražih jela mnogima, a mi smo pronašli stari talijanski recept.

Sastojci:

  • 55 g krušnih mrvica
  • 60 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 50 g ribanog tvrdog sira
  • 2 češnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • 450 g mljevene govedine
  • 450 g mljevene svinjetine
  • luk
  • 30 g peršina
  • maslinovo ulje

Umak od rajčice:

  • 30 ml maslinovog ulja
  • pola luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 800 g pelata rajčice
  • sol
  • papar
  • žličica šećera
  • bosiljak

Priprema

Stavite krušne mrvice u posudu i prelijte mlijekom. Pustite ih da se namaču 5 minuta, dodajte žumanjake, sir, češnjak, sol i papar u zdjelu zajedno kako bi dobili gustu smjesu.

Stavite govedinu, svinjetinu i nasjeckani luk u veliku zdjelu i pomiješajte vilicom da se sjedine. Dodajte smjesu kruha i peršina. Sve dobro izmiješajte rukom. Napravite kuglice od oko 50 g mase. 

Stavite ulje i luk u veliki lonac na slabiju vatru, ubacite sol. Pokrijte posudu i laganoj kuhajte dok ne omekša, umiješajte češnjak i mljevenu papriku. Umiješajte rajčicu, sol, papar i šećer. Kuhajte 15-20 minuta, poklopite lonac. 

Pogledajte i sastojak koji ćufte čini ukusnijim

Tavu stavite na vatru i dodajte ulja, kad se tava zagrije dodajte mesne okruglic. Zapržite ih sa svih strana, pokrijte tavu, smanjite vatru i nastavite kuhati dok mesne okruglice ne budu skroz zapečene. Nakon što se zapeku prebacite ih u lonac s umakom od rajčice i kuhajte 12 minuta. 

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, dublju tepsiju namažite maslinovim uljem i umak i mesne okruglice ubacite u tepsiju. Pecite 10 minuta, a zatim okrenite mesne okruglice. Nastavite peći još 10 minuta. 

Izvor:  Family style food