Recept dana: Lazanje s patlidžanom i rajčicom

Patlidžan je povrće koje je sastavni dio originalne grčke musake, a mi vam predlažemo da ga iskoristite u receptu za lazanje.

Shutterstock

Lazanje i musaka spadaju u najpopularnija jela koja se često pripremaju u našim krajevima. Lazanje potječu iz Italije, dok je musaka grčkog porijekla i u originalu se priprema s patlidžanom.

I lazanje i musaku možete pripremiti s mesom, povrćem, gljivama, a ovaj put probajte lazanje s patlidžanom i rajčicom.

Sastojci:

  • 4 patlidžana iseći na kolutove debljine 1 cm
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 češnja češnjaka sitno nasjeckana
  • 1 čajna žličica suhe mješavine biljaka
  • 800 g nasjeckanih rajčica
  • 1 žlica crnog vinskog octa
  • 125 g sira
  • 100 g ribanog sira

Priprema:

Patlidžan prvo staviti u cjedilo, posuti sa 1 žličicom soli i malo protresti. Cjedilo stavite u sudoper i ostavite 25 minuta da patlidžan ispusti tekućinu.

Zagrijte ulje u tavi na laganoj vatri. Dodajte češnjak i začinsko bilje te pržite 2 minute. Dodajte rajčice sa sokom i ocat, promiješajte da se sjedine, a zatim pojačajte vatru. Pirjajte 30-40 minuta dok se umak ne reducira na pola.

Patlidžan osušite papirnatim ručnikom. Zagrijte malo ulja u zasebnoj velikoj tavi. Radeći u serijama, pržite kriške patlidžana nekoliko minuta sa svake strane. Pržene patlidžane ostaviti sa strane. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kad se umak od rajčice reducira, malo nauljite posudu za pečenje. Pokrijte dno posude slojem ploški patlidžana i ostavite da se malo preklapaju.

Prelijte trećinom umaka od rajčice, zatim dodajte trećinu biljnog sira i na to drugu trećinu ribanog biljnog sira. Ponovite slojeve još jednom ili dva puta dok sve ne potrošite. Pecite 35-45 minuta dok sir ne porumeni.

 Izvor: Stvar ukusa