Dagnje su najpopularnije školjke u Hrvatskoj i najčešće se koriste u dalmatinskoj gastronomiji zbog pristupačne cijene. Najbolje ih je brati u ljetnim mjesecima, iako ih možemo pronaći na tržištu tijekom cijele godine. Brudet je tradicionalno dalmatinsko jelo koji se radi od morskih plodova ili ribe sa začinima i vinom po izboru. Preporučamo vam da brudet poslužite uz palentu ili domaći topli kruh.
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 1 luk
- 6 češnja češnjaka
- 450 g dagnji
- 240 ml bijelog vina
- 240 ml temeljca
- timijan
- peršin
- sol i papar
- 4 šalice vode
- sol
- 1 šalica palente
- maslinovo ulje
Priprema:
Dobro očistite dagnje, dodajte ih u zdjelu, potpoite u hladnoj vodi i snažno ih izribajte nožićem. Pustite da ostoje u vodi 10 minuta kako bi se maknula preostala nečistoća.
U međuvremenu pripremite luk, češnjak i začine. Dodajte ulje u veliki lonac, ubacite luk, lagano začinite solju da se izvuče voda. Umiješate češnjak i kuhajte dok se oboje lijepo prodinsta. Ulijte ocijeđene dagnje i kuhajte koju minutu.
Dodajte bijelog vina, ulijte temeljac i začinite solju i paprom. Pomiješajte sve sastojke, poklopite i kuhajte dok se školjke lagano krenu otvarati. Na kraju dodajte ružmarina i peršina. Provjerite trebali dodati još začina.
Stavite kuhati vodu u lonac, vodu posolite lagano. Nakon što zakipi dodajte palentu i kontinuirano miješajte pjenjačom kako se nebi stvorile grudice. Nakon što se zgusne, maknite s vatre i dodajte malo maslinovog ulja i promiješajte. Servirajte brudet od dagnji sa palentom.