Pržene lignje s aioli umakom je jednostavno morsko jelo koje svi vole. Potrebne su vam kvalitetne lignje koje narežete na kolutove i popržite u ulju. Aioli umak s bazom od majoneze obogaćenom češnjakom i šafranom, odlično ide uz riblja jela. Ako želite probajte napraviti domaću majonezu koju ćete koristiti za izradu aioli umaka. 

Sastojci

  • 500 g lignja
  • ulje
  • 50 g glatkog brašna
  • 50 g kukuruznog brašna
  • 1/4 žličice praška za pecivo
  • prstohvat papra

Aioli umak:

  • 150 g majoneze
  • češanj češnjaka
  • prstohvat šafrana
  • pola limuna

Priprema

Lignjama odrežite krakove i stavite ih u zdjelu. Lignje narežite na kolutove i dodajte u zdjelu. Zagrijte ulje u tavi na laganoj vatri. Pomiješajte majonezu, češnjak, šafran i limunov sok u maloj posudi. 

Pomiješajte lignje s brašnom, kukuruznim brašnom, praškom za pecivo, paprom i soli. Kad se ulje ugrije, pržite lignje oko 2 minute ili dok ne postanu zlatne boje. Odložite na papirnate salvete da se upije višak ulja. Lignje poslužite uz aioli umak. 

Izvor: Good food