Tradicionalni mađarski pileći paprikaš gotov za sat vremena

Piletina u kremastom umaku s aromom dimljene slatke paprike koja donosi dašak tradicije na vaš stol

Shutterstock

Mađarski pileći paprikaš je klasično jelo bogatog okusa srednjoeuropske kuhinje. Ovaj ukusni paprikaš od piletine začinjen dimljenom slatkom paprikom savršen je za obiteljski ručak, a kako bi okus paprikaša bio što bogatiji i kremastiji, napravite domaći pileći temeljac. Uz malo truda i nekoliko sastojaka, možete pripremiti autentičan paprikaš koje će oduševiti vaše ukućane. 

Sastojci:

  • cijelo pile
  • 40 g slanine
  • pola luka
  • 1 žuta paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 rajčice
  • 20 g slatke paprike
  • 1 l temeljca
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 15 g brašna
  • sol i papar

Priprema:
Narežite pile na komade i začinite ih s obje strane. Zagrijte slaninu u velikoj posudi na srednje jako vatri dok se ne počne lagano dimiti.

Shutterstock 

Zatim dodajte piletinu s kožom prema dolje i pecite oko 3-4 minute sa svake strane. Izvadite piletinu i stavite je sa strane na tanjur. Dodajte luk i dinstajte 10 minuta na laganoj do srednje vatri uz miješanje. Dodajte paprike i pirjajte na srednjoj vatri. Umiješajte češnjak i kuhajte ga dok ne zamiriši. Ulijte rajčice i kuhajte oko 5 minuta da se propirjaju i raspadnu.

Umiješajte papriku dok se ne sjedini. Ulijte pileći temeljac i dobro ga zaćinite solju i paprom. Vratite piletinu, stavite je u lonac i kuhajte oko sat vremena. U posudi umutite kiselo vrhnje i brašno dok se ne sjedini. Ulijte oko pola šalice tekućine za dintanje piletine u zdjelu s kiselim vrhnjem i promiješajte.

Kad je piletina pečena, izvadite je iz posude i umiješajte u smjesu od kiselog vrhnja i prokuhajte da se zgusne. Trebao bi biti gust i kremast. Vratite piletinu u tavu i zagrijte je 2-4 minute prije posluživanja s dodatnim kiselim vrhnjem i po želji nasjeckanim vlascem. 

Izvor: Billy Parisi