Paprikaš možete pripremati od bilo kojeg mesa, radi se o jelu sličnom gulašu, ali se u njega dodaje mljevena crvena paprika i za razliku od gulaša koji je gušći i jede se na žlicu kao varivo, paprikaš se češće jede kao jelo s umakom uz neki prilog.

Donosimo vam recept za svinjski paprikaš s krumpirom, ali ne morate dodati krumpir već ga poslužiti uz neki drugi prilog kao što je tjestenina, njoke, riža, palenta, pire ili restani krumpir. Tajna je samo u tome da ga tek lagano i povremeno promiješajte.

Sastojci:

  • 800 g svinjetine
  • 1 kg krumpira
  • 2 luka
  • 1 mrkve
  • 2-3 češnje češnjaka
  • lovorov list
  • 1 žličica mljevene crvene paprike

Priprema:

Meso narežite na kockice i popržite u dubokoj tavi na malo ulja. Kad je meso skoro gotovo dodajte sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće i pržite dok povrće ne omekša. Posolite, pospite slatkom mljevenom paprikom i dodajte papar u zrnu, kao i list lovora. Promiješajte, smanjite temperaturu i kad povrće omekša dodajte krumpir narezan na sitne kockice (ne miješajte). Samo poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata minuta. Za to vrijeme nemojte podizati poklopac. Nakon tog vremena provjerite je li krumpir omekšao, pa lagano promiješajte. Dodajte nasjeckani češnjak, dodajte žličicu soli i prelijte vrućom vodom. Ponovno ulijte vruću vodu u lonac i dodajte u jelo i tako još dva puta. Nemojte miješati. Trebat će vam oko 100 ml vode. Pojačajte temperaturu i kuhajte još 5 minuta, zatim lagano promiješajte i ostavite da kuha još 10 minuta.

 Izvor: Stvar ukusa