Pileća juha neizostavan je dio svakog svečanog ručka, uvijek se pitat što ju čini tako posebnom. Tajni sastojak svake ukusne domaće juhe je kvalitetan pileći temeljac. Temeljac se ne koristi samo u juhama, temeljac ide u razna druga jela kao naprimjer rižota, umaci za tjesteninu, gulaši, složenci. Za ovak recept potrebno je kupiti domaće povrće i domaću piletinu. Komadi mesa koje stavljate u temeljac odaberite tako da uzmete one s najviše kostiju na sebi, kako bi kosti prilikom kuhanja pustile svoju specifičnu aromu. 

Sastojci:

  • 400 g pilećeg mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 celer
  • 3 mrkve
  • 1 veći krumpir
  • 2 l vode

Priprema:

Luk, celer, krumpir i mrkvu očistite, narežite na veće komade, stavite u lonac i prelijte hladnom vodom. Meso stavite u lonac, poklopite i ostavite da se kuha oko sat i pol do dva sata. Povremeno promiješajte i pazite da ne prokuha. Ako se tijekom kuhanja na površini stvori pjena, skinite je sa žlicom. Kad je temeljac gotov procijedite kroz gusto cjedilo. Ako ga nećete koristiti odmah, ostavite ga da se ohladi, premjestite ga u zdjelice koje mogu ići u zamrzivač i zamrznite.