Krumpir je oduvijek bio jedna od glavnih namirnica u kućanstvima u našim krajevima, posebice u kontinentalnom dijelu zemlje. Pripremao se na sve moguće načine, od restanog krumpira koji se pirja na luku do kuhanog slanog i pire krumpira te pečenih polovica u kori i krumpir salate. Još jedno starinsko jelo koje je nekada bilo obavezan dio jelovnika na selu je krumpir paprikaš. Naziv je dobio po mljevenoj crvenoj paprici koja se dodaje i u istoimeni umak paprikaš u kojem se dinsta meso, odnosno "meso na saftu". 

Univerzalan recept za paprikaš koji možete pripremiti s bilo kojim mesom

Krumpir paprikaš s pilećim batcima možete pripremiti i u pećnici, a recept prenosimo s portala StvarUkusa.

Sastojci

  • 600 g bataka
  • 3 krumpira
  • 1 poriluk
  • 1 ljuta papričica
  • 2 žličice mljevene slatke paprike
  • 1 paprika
  • 1 štapić celera
  • 2 mrkve
  • 500 ml rajčice passate
  • 2 češnja češnjaka

Recept

9:21
Korak 1

Marinirajte meso

Batcima izvadite kost, a ako ste kupili one bez kostiju, onda ih narežite na veće komade. Posolite, popaprite i pospite slatkom paprikom, pa prelijte maslinovim uljem. Dobro promiješajte.

9:25
Korak 2

Popržite

Meso popržite u tavi ili loncu.

9:25
Korak 3

Dodajte povrće

U lonac s mesom dodajte nasjeckanu papriku i peršin pa pospite preostalom paprikom i promiješajte. Pržite dok povrće ne omekša.

9:25
Korak 4

Prelijte umakom

Prebaciti u zemljanu ili vatrostalnu posudu. Dodajte krupno nasjeckani celer i mrkvu, te krumpir i češnjak. Prelijte umakom od rajčice, a po želji dodajte nasjeckani peršin i mirtu. 

9:26
Korak 5

Pecite

Poklopite i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 60 minuta. Maknite poklopac i dobro promiješajte.