Krumpir je oduvijek bio jedna od glavnih namirnica u kućanstvima u našim krajevima, posebice u kontinentalnom dijelu zemlje. Pripremao se na sve moguće načine, od restanog krumpira koji se pirja na luku do kuhanog slanog i pire krumpira te pečenih polovica u kori i krumpir salate. Još jedno starinsko jelo koje je nekada bilo obavezan dio jelovnika na selu je krumpir paprikaš. Naziv je dobio po mljevenoj crvenoj paprici koja se dodaje i u istoimeni umak paprikaš u kojem se dinsta meso, odnosno "meso na saftu".
Krumpir paprikaš s pilećim batcima možete pripremiti i u pećnici, a recept prenosimo s portala StvarUkusa.
Sastojci
- 600 g bataka
- 3 krumpira
- 1 poriluk
- 1 ljuta papričica
- 2 žličice mljevene slatke paprike
- 1 paprika
- 1 štapić celera
- 2 mrkve
- 500 ml rajčice passate
- 2 češnja češnjaka
Recept
Marinirajte meso
Batcima izvadite kost, a ako ste kupili one bez kostiju, onda ih narežite na veće komade. Posolite, popaprite i pospite slatkom paprikom, pa prelijte maslinovim uljem. Dobro promiješajte.
Popržite
Meso popržite u tavi ili loncu.
Dodajte povrće
U lonac s mesom dodajte nasjeckanu papriku i peršin pa pospite preostalom paprikom i promiješajte. Pržite dok povrće ne omekša.
Prelijte umakom
Prebaciti u zemljanu ili vatrostalnu posudu. Dodajte krupno nasjeckani celer i mrkvu, te krumpir i češnjak. Prelijte umakom od rajčice, a po želji dodajte nasjeckani peršin i mirtu.
Pecite
Poklopite i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 60 minuta. Maknite poklopac i dobro promiješajte.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice