Đuveč je tradicionalno jelo koje se priprema od raznog povrća u kombinaciji najčešće s rižom. Mi smo za vas pronašli recept u koji umjesto riže se dodaje ječam koji daje novu dimenziju ovom klasičnom jelu koje je obilježilo mnogo djetinjstva. Ime je dobilo prema tradicionalnoj zemljanoj posudi u kojoj se prije tradicionalno pripremalo, a podrijetlom dolazi iz Rumunjske i Bugarske.
Nekada se pripremao u pećnici i s mesom, danas je popularnija verzija bez mesa, a jede se kao samostalno jelo ili prilog mesu.
Đuveč s ječmom
Sastojci:
- 200 g ječma
- 3 paprike
- 1 mrkva
- 1 tikvica
- pola poriluka
- 2 češnja češnjaka
- 200 ml umaka od rajčice
Priprema:
U lonac ulijte 800 ml vode, pa dodajte ječam. Poklopite i kuhajte dok ne prokuha, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte još 45 minuta.
U tavi na malo ulja popržite nasjeckani poriluk. Kad omekša dodajte češnjak, nasjeckanu papriku i mrkvu. Pržite dok povrće ne omekša pa dodajte nasjeckane tikvice. Začinite po želji i promiješajte. U tavu s povrćem dodajte ječam i umak od rajčice, pa dobro promiješajte. Po potrebi još malo začinite i poslužite.