Recept dana: Grenadir ili granatir marš zaboravljeno je starinsko jelo, a jednostavno i fino

Jednostavno jelo od tjestenine i krumpira čije se porijeklo veže uz kuhinju Austro-Ugarske.

Shutterstock

Tjestenina i krumpir najpopularniji su prilozi, ali i namirnice od kojih se pripremaju raznovrsni samostalni obroci. Tjesteninu možete kombinirati s povrćem, gljivama, mesom, morskim plodovima i raznim umacima te zapeći. Krumpir je omiljen na razne načine, od kuhanog, pečenog, prženog, pire i restanog do popečka ili u složencima poput francuskog krumpira te musaka.

Ove dvije namirnice odlično se slažu i u istoj kombinaciji, a zaboravljeno starinsko jelo koje su obožavali u Jugoslaviji naziva se granatir ili grenadir marš. Iako je na popisu TasteAtlasa kao jedno od najgorih hrvatskih jela, vjerujemo da ima svoje obožavatelje.

Sastojci:

  • 2 kg krumpira
  • 500 g tjestenine
  • 500 g luka
  • 200 ml ulja
  • 1,5 žličica šećera
  • mljevena crvena paprika
  • po želji 250 g pržene slanine
  • kiseli krastavci, za posluživanje
  • sol
Shutterstock 

Priprema:

Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Zagrijte lonac posoljene vode i skuhajte krumpir. Luk sitno nasjeckajte, posolite i pošećerite, pa ga popržite na ulju. Kad omekša dodati crvenu papriku u prahu i još malo pržite.

Tjesteninu skuhajte i ocijedite. Popržite slaninu. Premjestite luk u tavu, zatim dodajte tjesteninu i posolite po ukusu. U sve to dodajte krumpir i slaninu, pa lagano promiješajte.