Tjestenina i krumpir najpopularniji su prilozi, ali i namirnice od kojih se pripremaju raznovrsni samostalni obroci. Tjesteninu možete kombinirati s povrćem, gljivama, mesom, morskim plodovima i raznim umacima te zapeći. Krumpir je omiljen na razne načine, od kuhanog, pečenog, prženog, pire i restanog do popečka ili u složencima poput francuskog krumpira te musaka.
Ove dvije namirnice odlično se slažu i u istoj kombinaciji, a zaboravljeno starinsko jelo koje su obožavali u Jugoslaviji naziva se granatir ili grenadir marš. Iako je na popisu TasteAtlasa kao jedno od najgorih hrvatskih jela, vjerujemo da ima svoje obožavatelje.
Sastojci:
- 2 kg krumpira
- 500 g tjestenine
- 500 g luka
- 200 ml ulja
- 1,5 žličica šećera
- mljevena crvena paprika
- po želji 250 g pržene slanine
- kiseli krastavci, za posluživanje
- sol
Priprema:
Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Zagrijte lonac posoljene vode i skuhajte krumpir. Luk sitno nasjeckajte, posolite i pošećerite, pa ga popržite na ulju. Kad omekša dodati crvenu papriku u prahu i još malo pržite.
Tjesteninu skuhajte i ocijedite. Popržite slaninu. Premjestite luk u tavu, zatim dodajte tjesteninu i posolite po ukusu. U sve to dodajte krumpir i slaninu, pa lagano promiješajte.