Krumpir je možda najpopularnija namirnica u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a krumpir na svemoguće načine vole svi. Može se jesti kao prilog jelima, ali i kao samostalan obrok.

Ovo jelo slično je francuskom krumpiru, ali bez jaja 

Sastojci:

  • 350 ml vrhnja za kuhanje
  • 2 češnja češnjaka
  • 30 g maslaca
  • 1,2 kg krumpira
  • 500 g tvrdog sira
  • 2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
Najsočniji zapečeni kremasti krumpir
Shutterstock 

Priprema:

U zdjeli pomiješajte vrhnje za kuhanje, nasjeckani češnjak i otopljeni maslac. Dobro promiješajte. Krompir ogulite i operite pa ga narežite na tanke kolutove. Na dno tepsije rasporedite krumpire, pa ih prelijte smjesom od vrhnja, posolite, popaprite i pospite majčinom dušicom. Pospite jos rendanim sirom pa opet poslozite krompir. Ulijte smjesu vrhnja, posolite, popaprite i pospite majčinom dušicom. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite 75 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Pospite preostalim sirom i pecite bez folije još 15 minuta. Pustite da odstoji 5 minuta prije posluživanja.