Gulaš, paprikaš, varivo prava su 'comfort food' jela za hladnije dane i nakon posla. Takva jela na žlicu imaju razne verzije s različitim sastojcima. 5 domaćih jela na žlicu omiljenih diljem Hrvatske za radni tjedan
Na YouTube kanalu Natashas Kitchen smo pronašli recept za gulaš na američki način, s tjesteninom, mljevenim mesom i umakom od rajčice zapravo sličniji bolonjezu. Ovo jelo vrlo je zasitno.
Recept za američki gulaš
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 450 g mljevenog mesa
- 1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 mrkva, naribana
- 1 štapić celera, sitno nasjeckanog
- 3 češnja češnjaka sitno nasjeckana
- 2 žličice sitne morske soli ili po ukusu
- 1 žličica suhih listova origana
- 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
- 1/4 žličice šećera
- 800 g rajčice iz konzerve
- 2 žlice paste od rajčice
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 250 g pileće juhe
- 125 ml vode i još po potrebi za kuhanje
- 250 g tjestenine makarona
- 30 g parmezana
Priprema:
Stavite lonac na jaku vatru i dodajte 1 žlicu maslinovog ulja. Dodajte mljeveno meso i usitnite ga lopaticom. Dodajte mrkvu, luk, celer i češnjak i miješajte dok povrće ne omekša, oko 5 minuta. Začinite solju, origanom, paprom i šećerom te promiješajte da se sjedini.
Dodajte izgnječenu rajčicu, tjesteninu od rajčice, Worcestershire umak, pileći temeljac i vodu. Pustite da zavrije, zatim smanjite vatru na najnižu, poklopite i kuhajte 20 minuta. Dodajte tjesteninu i promiješajte da se sjedine. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta uz povremeno miješanje, posebno na početku kuhanja da se ne slegne i zalijepi za dno posude. Dodajte još vruće vode ako vam se smjesa čini suha. Trebalo bi ostati jako sočno. Umiješajte parmezan i po potrebi začinite solju i paprom po ukusu.
Pogledajte postupak u videu: