Diljem Hrvatske tradicionalno su se pripremala različita jela na žlicu. Donosimo vam 5 recepata za omiljena variva, od slavonskog čobanca, preko istarske maneštre, do ričeta i zelja s grahom popularnih u sjevernim dijelovima Hrvatske do ajngemahteca značajnog za Zagreb i okolicu.
1. Čobanac
Sastojci:
- 1,5 kg mesa - mješavina svinjetine, govedine ili mesa divljači
- 500 g luka
- 350 g mrkve
- 75 g korijena peršina
- 2 žlice slatke crvene paprike u prahu
- 1 žlica ljute crvene paprike u prahu
- 5 žlica biljnog ulja
- 2 žlice soli
- 5 l vode
Priprema:
Za početak pripreme čobanca očistite i nasjeckajte luk na vrlo sitne komade. Pirjajte luk na ulju na laganoj vatri oko pola sata. Mrkvu ogulite, a korijen peršina naribajte vrlo sitno. Dodajte ga na luk i nastavite dinstati oko 45 minuta. Sada je vrijeme da dodate papriku u prahu, dobro bi bilo da je umiješate u povrće.
Meso za pripremu čobanca narežite na male komade i dodajte u lonac, prvo meso divljači, nakon pet minuta goveđe meso i još poslije pet minuta svinjsko meso. Ostavite da se meso za čobanac kuha dok ne porumeni. Posolite meso i povrće i dobro promiješajte.
Dodajte prvu litru i nastavite pirjati oko sat vremena. Nakon toga dodajte 4 litre vode i nastavite kuhati još jedan sat. Zadnjih pola sata dodajte gljive i ljute papričice po želji. Čobanac je skuhan i možete uživati u njemu.
2. Ričet
Sastojci:
- 200 g graha
- 200 g oljuštenog ječma
- 1 luk
- 1 mrkva
- 1 žlica masti
- 70 ml soka od rajčice
- 2-3 češnja češnjaka
- 1 žlica brašna
- suho meso ili slanina
Priprema:
Grah namočite u vodi i ostavite par sati, najbolje preko noći. Zatim vodu bacite, ulijte novu i kuhajte dok ne provrije. Opet zalijte vodom, pa grahu dodajte ječam i suho meso i opet zalijte vodom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masnoći ili na ulju popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće. Zatim ulijte malo vode i pirjajte dok ne omekša. Dodajte u grah. Zatim u isti lonac dodajte sitno nasjeckani češnjak i sol. Zatim umiješajte brašno, papriku i umak od rajčice, po potrebi dolijevajući malo vode. Ulijte u varivo i kuhajte još 15 minuta.
3. Zelje s grahom
Sastojci:
- 200 g graha
- 500 g kiselog kupusa
- kobasica ili suho meso
- mljevena crvena paprika
- mješavina biljnog začina
- listovi lovora
- papar u zrnu
- sol po potrebi
- ajvar
Priprema:
Stavite kuhati grah dok ne omekša, mladi grah kuha se pola sata. Isperite kiseli kupus. Stavite ga u drugi lonac s kobasicom i vodom, dodajte žlicu mješavine biljnog začina, žličicu mljevene crvene paprike, papar u zrnu i listove lovora. Grah procijedite i dodajte ga u lonac s kupusom. Po potrebi dodajte još vode, zakuhajte i začinite po želji. Dodajte i žlicu ili dvije ajvara. Kuhajte zajedno još pola sata.
4. Ajngemahtec s leber knedlama
Sastojci:
- 100 g pilećih prsa
- 2 para pilećih krilca
- 4 mrkve
- 2 peršina
- komadić korabice i celera
- vezica peršinovog lišća
- manja glavica cvjetače
- glavica luka
- 100 g graška
- žlica koncentrata rajčice po želji
Priprema:
Na malo ulja propirjajte nasjeckani luk pa dodajte na kolutiće narezanu mrkvu i korijen peršina. Nakon nekoliko minuta dodajte celer, korabu i grašak. Dodajte 1,5 l vode i posolite. Dodajte pileća krila i prsa. Kada juha zakuha, smanjite vatru i poklopljeno kuhajte sat i pol. Karfiol izrezan na manje komade zasebno skuhajte u slanoj vodi. Nakon sat i pol kuhanja izvadite meso, izrežite ga na manje komade i vratite u juhu zajedno s karfiolom. Prije posluživanja dodajte nasjeckani peršin. Očišćenu jetricu nastružite zajedno s omekšanim i izgnječenim žemljama. Smjesi dodajte na ulju propirjan luk i peršin, jaje, mažuran i mrvice, posolite i popaprite. Neka smjesa malo odstoji. Oblikujte kuglice i dodajte u juhu. Kuhajte poklopljeno 10-ak minuta.
5. Maneštra
Sastojci:
- 2 konzerve graha
- 150 g kuhanog kukuruza
- 1 veći krumpir
- 1 veći crveni luk
- 2 paprike
- 2 mrkve
- korijen celera
- malo cvjetače
- 1 rajčica
- 1 žličica crvene slatke mljevene paprike
- 2 češnja češnjaka
- ulje
- papar, sol, peršin
Priprema:
Nasjeckajte luk, papriku, mrkvu, celer, ako imate cvjetove cvjetače i sve dobro propirjajte na ulju dok ne omekša. Dodajte crvenu papriku, papar, krumpir narezan na kockice, celer, kuhani grah i kukuruz. Sve dobro promiješajte, dolijte vode da pokrije i kuhajte oko 15 minuta dok se krumpir ne skuha, a povrće još malo. Posolite, dodajte nasjeckani češnjak i peršin. Isključite nakon minute.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice