Sezona je jela na žlicu s kiselim kupusom. Jedno od najomiljenijih je sekeli ili Szegedinski gulaš (mađ. székely gulyás), porijeklom iz Mađarske. Navodno je nastao slučajno nakon što je mađarski novinar i pisac Székely József vrlo kasno navečer došao u krčmu i nisu mu imali više ništa za ponuditi osim ostataka gulaša od svinjetine i dinstanog kiselog kupusa za koje je sam tražio da ih pomiješaju.
Ovo jelo jako je popularno u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a priprema se od svinjskog mesa, mljevene crvene paprike i kiselog kupusa, ali meso se može i zamijeniti nekim drugim. Najčešće se poslužuje uz kuhani, restani ili pire krumpir, ali neki ga jedu uz njoke.
Sastojci:
- 1 kg svinjetine (lopatica bez kosti)
- 500 g kiselog kupusa
- 2 luka
- 2 žlice masti
- 1 žlica slatke mljevene crvene paprike
- malo šećera
- kumin, sol, papar
Priprema:
Meso operite, dobro osušite i narežite na kocke. Luk nasjeckajte i popržite meso na luku i masnoći. Dodajte luk, kumin, mljevenu papriku, sol, papar. Sve dobro promiješajte i podlijte vodom (ili temeljcem), da je meso potpuno potopljeno. Kuhajte oko 45 minuta u poklopljenoj posudi. Operite kiseli kupus i dodajte ga u meso (posolite i poparite po želji) i malo šećera, pa pirjajte još 45 minuta.