Sezona kiselog kupusa je počela, pa su sarme i ostala jela dobrodošla na našim stolovima. Osim sarme, od kiselog kupusa možete pripremati i druga jela, a mi vam donosimo tri recepta za ručak s kiselim kupusom.
MUSAKA S KISELIM KUPUSOM
Sastojci:
500 g mljevenog mesa
1 glavica kiselog kupusa
riža po ukusu
1 luk
1-2 šalice kukuruza šećerca
2 jaja
1 kiselo vrhnje
nešto mlijeka
Priprema:
Kupus narežite i popržite na ulju. Začinite po želji. Luk nasjeckajte i popržite pa dodajte mljeveno meso, dok je gotovo, dodajte kukuruz i rižu.
U tepsiju posložite kupus, zatim mljeveno meso, premažite kiselim vrhnjem i gore ostatak kupusa. Umutite jaja i pomiješajte s malo mlijeka pa pecite na 220°C oko 30 minuta.
SEKELI GULAŠ
Sastojci:
1 kg svinjetine (lopatica bez kosti)
500 g kiselog kupusa
2 luka
2 žlice masti
1 žlica slatke mljevene crvene paprike
malo šećera
kumin
sol
papar
Priprema:
Meso operite, dobro osušite i narežite na kocke. Luk nasjeckajte i popržite meso na luku i masnoći. Dodajte luk, kumin, mljevenu papriku, sol, papar. Sve dobro promiješajte i podlijte vodom (ili temeljcem), da je meso potpuno potopljeno. Kuhajte oko 45 minuta u poklopljenoj posudi. Operite kiseli kupus i dodajte ga u meso (posolite i poparite po želji) i malo šećera, pa pirjajte još 45 minuta.
SARMA PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE
Sastojci:
100 g riže
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
malo soli i papra
1 žlica vegete
malo ljute mljevene paprike
1 lovorov list
suha rebrica ili kobasice
1-2 žlice sitno sjeckane pancete (ako želite)
1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg
500 g mljevenog mješanog mesa najbolje od vratine
2 žlice peršinovog lista
1 jaje
1 žličica slatke mljevene paprike
2 žlice koncentrata rajčice
Za zapršku:
malo ulja
1 žličica crvene slatke paprike
1 veća glavica luka
1 režanj češnjaka
Priprema:
Skuhajte rižu do pola, a za to vrijeme na malo ulja propirjajte luk. Kada se luk zastakli, dodajte mu narezani češnjak, a ako želite možete i malo pancete narezane na kockice.
Meso stavite u duboku posudu. te dodajte peršin, rižu, jaje, sol i papar, vegetu i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smjesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde dijelove i dobro properite, a dio narežite na tanke rezance.
Listove kupusa punite sa žlicom i pol nadjeva i rolajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite svo meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuhati sarmu, ubacite pola rezanog kupusa i na njega polegnite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili suho meso, a onda pokrijte sve ostatkom narezanog kupusa. Zatim dodajte i malo mljevene paprike te koncentrat rajčice pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.
Kuhajte dva do tri sata povremeno doljevajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, bijeli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tekućinu u kojoj se kuhala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice