Zeleno lisnato povrće je najzdravija vrsta povrća, bogato je vitamnima, a uključuje kupus, kelj, cvjetaču, blitvu i špinat. Nekada su se redovito pripremala variva od tog povrća, a zimi je varivo od kelja ili cvjetače bilo na jelovniku svaki tjedan. Pripremite ovo toplo jelo na žlicu koje može biti samostalno jelo bez mesa ili prilog uz meso, a kobasicu mu možete dodati već kod kuhanja.
Sastojci:
- 1 glavica kelja srednje veličine
- 2 velika krumpira
- 2 veća češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 ravna žlica mljevene paprike
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 200-250 ml vode u kojoj se kuhao krumpir
Priprema:
Skinite listove kelja dok sredina ne bude čvrsta i kompaktna. Operite ih pod tekućom vodom. Listovima odstraniti srednju žilu korijena, pa listove i jezgru narezati na tanke rezance.
U veću zdjelu ulijte vodu, posolite je, pa kad prokuha dodajte nasjeckani kelj. Kuhajte desetak minuta. Prebacite kelj u cjedilo i ostavite da se dobro ocijedi. Kelj ima svojstvo, poput špinata i kupusa, da se kuhanjem drastično smanjuje. Zato mu se dodaje krumpir koji će povećati volumen jela i dati gustoću.
Ogulite, operite, nasjeckajte i skuhajte 2 krumpira u slanoj vodi. Krumpir ocijediti, ali vodu u kojoj se kuhao sačuvati. Krumpir zgnječiti žlicom za pire dok je vruć. Na laganoj vatri zagrijte nasjeckani češnjak na ulju dok ne zamiriše. Dodati kelj i pire krumpir pa začiniti paprom i mljevenom paprikom.
Ulijte oko 250 ml sačuvane vode u kojoj se kuhao krumpir pa kuhajte još desetak minuta uz stalno miješanje da jelo ne zagori jer će se krumpir zalijepiti za dno posude. Provjeriti je li dovoljno slano, dodati sol po potrebi.
Izvor: Stvar Ukusa