Kelj je izrazito hranjivo povrće puno kalija i vitamina A, a neki ga više preferiraju kroz zimske mjesece. No, varivo kelj može biti odličan izbor za ručak i ljeti zbog svoje lakoće i zasitnosti. Lako se priprema, potrebno je samo pripremiti svo povrće i ubaciti u lonac na kuhanje. 

Sastojci:

  • 1,5-2 kg kelja
  • ulje
  • 1 glavica luka
  • 1 žlica brašna
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1 žlica dimljene paprike
  • povrtni temeljac
  • sol i papar
  • krumpir

Priprema:

Kelj očistite, operite, narežite na komade i stavite u posudu. Nalite vodu, pustite da zakipi i kuhajte koju minutu. Polite vodom i ostavite krelj u cjedilu da se ocijedi.

U većem loncu popržite na ulju luk, umiješajte brašno, dodajte češnjak, papriku i ocijeđeni kelj. Sve pržite zajedno još minutu dvije. Zalite kelj temeljcem, posolite i popaprite i ostavite da se skuha na slaboj vatri da lagano kipi. Na pola sata prije posluživanja ubacite narezani krumpir na kockice. Poslužite uz kobasice ili meso.