Kupus kalja - nekad sirotinjsko jelo danas je specijalitet

Varivo od kupusa i janjetine i junetine.

Shutterstock

Kiseli kupus kralj je zimskih variva, ali jednako često jedu se i variva sa slatkim kupusom. U sjevernim krajevima naše zemlje tradicionalno varivo je slatki kupus s rajčicom, poznato pod nazivom "prisiljeno zelje", a može se jesti s ili bez mesa. U Lici i Gorskom kotaru poznata je kalja, jelo koje je tradicionalno i u Bosni i Hercegovini (mostarska kalja). 

Priprema se sa slatkim kupusom, krumpirom, a od mesa se u originalu koristila ovčetina, ili kombinacija ovčetine i junetine, teletina. S janjetinom će biti prije gotova, a mi vam donosimo recept za jednostavnu kalju s junetinom i janjetinom te kupusom.

Sastojci:

  • 1,5 kg slatkog kupusa
  • 500 kg junetine
  • 500 kg janjetine
  • sol, papar, mljevena paprika
  • 250 ml kiselog mlijeka
  • ulje

Priprema

Kupus očistite i narežite na ploške, ali ne do kraja, pazeći da se glavica ne raspadne.

Meso narežite na veće komade, pa u lonac naizmjenično stavljajte meso i kupus.

Posolite, popaprite, podlijte s malo ulja i vode do pola. Stavite na vatru, pustite da vri oko pola sata, a zatim kuhajte na laganoj vatri par sati.

Na kraju zagrijati malo ulja i mljevene paprike, dodati kiselo mlijeko, pa sve preliti preko kupusa i poslužiti.

 Izvor: Stil