Kiseli kupus je kralj zimskih namirnica, ali u mnogim dijelovima naše zemlje u prošlosti se češće jelo slatko zelje. Posebno je omiljeno i tradicionalno varivo u sjevernim dijelovima Hrvatske jelo od slatkog kupusa pod nazivom prisiljeno zelje ili slatko zelje na paradajzu.
Radi se o varivu za koje je potreban samo kupus i rajčica te naravno luk i začini. U varivo možete dodati i mrkvu, iako nije obavezno. Ovo je jedno od jeftinijih jela na žlicu, a jako paše nakon napornog radnog dana.
Sastojci
1 glavica kupusa
1 glavica luka
1 veća mrkva
malo ulja
3 dl pasirane rajčice ili soka od rajčice
sol, papar
mješavina biljnih začina
peršin
Recept za slatko zelje na paradajzu
Popržite luk
Na ulju popržite sitno nasjeckani luk. Dodajte mrkvu narezanu na kolutove.
Narežite kupus
Opranu glavicu kupusa narežite na veće komade, pa dodajte povrću i zalijte otprilike toliko da prekrije pripremljeni kupus, oko 2 čaše vode.
Kuhajte
Kuhajte na laganoj vatri uz dolijevanje vode toliko da kupus uvijek bude prekriven.
Dodajte rajčicu
Kada je kupus lijepo omekšao dodajte sok od rajčice ili passatu.
Začinite
Začinite solju, paprom, začinskim biljem i peršinom i pustite da se kuha još nekoliko minuta.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice