Nemoguće je zamisliti zimski jelovnik bez kiselog kupusa, a ljeti je jednako popularan slatki kupus, odnosno svježe zelje. Ova tri jela obožavana su najviše u sjevernom dijelu Hrvatske. Pripremite domaće krpice sa zeljem, a volite li jela na žlicu, za vas su variva od rajčice sa slatkim kupusom u koje možete ili ne morate dodati meso.

1. Domaće krpice sa zeljem

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 4 jaja
  • 1 kg svježeg kupusa
  • 1 luk
  • 1-2 žlice svinjske masti ili 3 žlice ulja
  • 1 žlica šećera
  • sol, papar, crvena mljevena paprika

Priprema

Pomiješajte brašno i jaja, dodajte malo soli i zamijesite tijesto. Po potrebi dodajte i malo vode. Mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Pokrijte i ostavite stajati 15 minuta. Tijesto razvaljajte valjkom na željenu debljinu, a u pravilu ne smije biti pretanko, ali ni predebelo. Narežite ga na trake i ostavite 10 minuta da se malo prosuše pa narežite na krpice željene veličine. Kupus narežite, posolite i ostavite da malo odstoji.

Luk sitno nasjeckajte i popržite na masti ili ulju. Dodajte kupus i vodu i dinstajte dok ne omekša. Sve po želji začinite soli, paprom i paprikom. Krpice kuhajte u malo posoljenoj vodi. Kad su kuhane dodajte ih u kupus i dinstajte još 5 minuta.

3 omiljena jela s kupusom ili zeljem
Shutterstock 

2. Prisiljeno zelje

Sastojci

  • 1 glavica kupusa
  • 1 glavica luka
  • 1 veća mrkva
  • malo ulja
  • 3 dl pasirane rajčice ili soka od rajčice
  • sol, papar
  • mješavina biljnih začina
  • peršin

Priprema:

Na ulju popržite sitno nasjeckani luk. Dodajte mrkvu narezanu na kolutove.

Opranu glavicu kupusa narežite na veće komade, pa dodajte povrću i zalijte otprilike toliko da prekrije pripremljeni kupus, oko 2 čaše vode.

Kuhajte na laganoj vatri uz dolijevanje vode toliko da kupus uvijek bude prekriven.

Kada je kupus lijepo omekšao dodajte sok od rajčice ili passatu.

Začinite solju, paprom, začinskim biljem i peršinom i pustite da se kuha još nekoliko minuta.

3. Varivo od slatkog zelja s mesom

Sastojci:

  • 1 glavica kupusa
  • 500 g junetine ili svinjetine
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • mljevena crvena paprika
  • sol papar,
  • svježi peršin

Priprema:

Na malo masti ili ulja popržite sitno nasjeckani luk i mrkvu narezanu na kolutiće. Dodajte meso izrezano na kockice. Sve zajedno propirjajte pa dodajte pasiranu rajčicu i narezan kupus. Začinite, pa kuhajte u poklopljenoj posudi oko 30 do 45 minuta (ako kuhate meso sa zeljem od početka, onda sve zajedno kuhajte sat do sat i pol vremena, ovisno o vrsti mesa). Na kraju dodajte nasjeckani češnjak. Poslužite posuto sitno nasjeckanim peršinom.