Hobotnica se nekad smatrala skromnim jelom ribara, ali danas je to skuplja delikatesa do koje nije lako doći, pogotovo svježe ulovljene. Ukusna je ljeti, na moru, ali odličan je izbor i za božićne blagdane. I izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić svojedobno je otkrio da mu je najdraže jelo salata od hobotnice.
Kako ne bi bila tvrda i žilava, prije pripreme hobotnicu držite u slatkoj vodi do 12 sati ili je zamrznite i pripremite idući dan. Tako će biti mekana nakon kuhanja. Savršeno paše uz krumpir, ali i povrće.
Na Badnjak se tradicionalno ne jede meso već riba ili morski plodovi, pa je ovo dobra ideja za predjelo ili ručak.
Sastojci:
- 1 kg hobotnice
- 500 g krumpira
- 1 dcl maslinovog ulja
- 100 g maslina
- 200 g luka
- 2 češnja češnjaka
- 200 g rajčica
- 1 žlica jabučnog octa
- 1 grančica ružmarina
- sol, papar
Priprema:
Odmrznite hobotnicu, očistite je i kuhajte oko sat vremena dok ne omekša. Operite krumpir i kuhajte ga u ljusci. Kad se ohladi, ogulite i narežite na kockice.
Hobotnicu narežite na kolutiće, narežite i luk, češnjak i masline. Stavite rajčice kratko u vrelu vodu, nakon što se ohlade, ogulite im kožu i narežite ih. Pomiješajte sve sastojke i prelijte maslinovim uljem. Posolite, popaprite i dodajte jabučni ocat te ukrasite grančicom ružmarina.