Salata od hobotnice i krumpira: Zapamtite ovaj recet i za Badnjak

Predjelo prije ribe ili glavno jelo s ukusnim morskim plodovima.

Shutterstock

Hobotnica se nekad smatrala skromnim jelom ribara, ali danas je to skuplja delikatesa do koje nije lako doći, pogotovo svježe ulovljene. Ukusna je ljeti, na moru, ali odličan je izbor i za božićne blagdane. I izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić svojedobno je otkrio da mu je najdraže jelo salata od hobotnice.

Kako ne bi bila tvrda i žilava, prije pripreme hobotnicu držite u slatkoj vodi do 12 sati ili je zamrznite i pripremite idući dan. Tako će biti mekana nakon kuhanja. Savršeno paše uz krumpir, ali i povrće.

Na Badnjak se tradicionalno ne jede meso već riba ili morski plodovi, pa je ovo dobra ideja za predjelo ili ručak. 

Sastojci:

  • 1 kg hobotnice
  • 500 g krumpira
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 100 g maslina
  • 200 g luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 200 g rajčica
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 grančica ružmarina
  • sol, papar
Shutterstock 

Priprema:

Odmrznite hobotnicu, očistite je i kuhajte oko sat vremena dok ne omekša. Operite krumpir i kuhajte ga u ljusci. Kad se ohladi, ogulite i narežite na kockice.

Hobotnicu narežite na kolutiće, narežite i luk, češnjak i masline. Stavite rajčice kratko u vrelu vodu, nakon što se ohlade, ogulite im kožu i narežite ih. Pomiješajte sve sastojke i prelijte maslinovim uljem. Posolite, popaprite i dodajte jabučni ocat te ukrasite grančicom ružmarina.