Bakalar na bijelo u Dalmaciji je nezaobilzan specijalitet koji se jede u vrijeme blagdana, Božića i Uskrsa. Ovaj namaz savršeno se spaja s toplim ili tostiranim domaćim kruhom. Priprema traži vremena i vještine pa pročitajte ove savjete.

Sastojci:

  • 60 dkg suhog bakalara
  • nekoliko češanja češnjaka
  • 2 dcl maslinovog ulja

Priprema:

Prvi korak je odabir kvalitetnog bakalara intenzivnog mirisa.

Suhi bakalar istucite batom (za meso). Uronite u posudu s vodom i ostavite preko noći.

Ribu potom premjestite u veći lonac za kuhanje, od pomoći može biti i ekspres-lonac ako želite spriječiti širenje mirisa od kuhanja ili jednostavno želite skratiti vrijeme kuhanja.

Kuhajte dok se ne raskuha, što ovisi o vrsti, metodi kojom je riba sušena te veličini ribe.

Očistite meso bakalara, sklonite i najmanju kost. Očišćeni bakalar usitnite te tucite u mužaru uz dodatak češnjaka i maslinovog ulja sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu.