Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić svojedobno je otkrio da mu je najdraže jelo salata od hobotnice. Ovo lagano, hladno, osvježavajuće i aromatično jelo može biti predjelo ili prilog nekom jelu od tjestenine, ali čak i glavno jelo.

Prije pripreme hobotnicu držite u slatkoj vodi do 12 sati ili je zamrznite i pripremite idući dan. Tako neće biti žilava nakon kuhanja, nego mekana i time i ukusnija. Savršeno paše uz krumpir, ali i povrće, a ova hladna salata od hobotnice idealna je za ljetne dane.

Recept za salatu od hobotnice

Sastojci:

1 kg hobotnice
500 g krumpira
1 dcl maslinovog ulja
100 g maslina
200 g luka
2 češnja češnjaka
200 g rajčica
1 žlica jabučnog octa
1 grančica ružmarina
sol, papar

hobotnica salata.jpeg
Shutterstock salata od hobtnice

Priprema:

Odmrznite hobotnicu, očistite je i kuhajte oko sat vremena dok ne omekša. Operite krumpir i kuhajte ga u ljusci. Kad se ohladi, ogulite i narežite na kockice.

Hobotnicu narežite na kolutiće, narežite i luk, češnjak i masline. Stavite rajčice kratko u vrelu vodu, nakon što se ohlade, ogulite im kožu i narežite ih. Pomiješajte sve sastojke i prelijte maslinovim uljem. Posolite, popaprite i dodajte jabučni ocat te ukrasite grančicom ružmarina.