Dagnje su najpopularnije školjke u Hrvatskoj i najčešće se koriste u dalmatinskoj gastronomiji zbog pristupačne cijene. Najbolje ih je brati u ljetnim mjesecima, iako ih možemo pronaći na tržištu tijekom cijele godine. Brudet je tradicionalno dalmatinsko jelo koji se radi od morskih plodova ili ribe sa začinima i vinom po izboru. Preporučamo vam da brudet poslužite uz palentu ili domaći topli kruh. 

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • 1 luk
  • 6 češnja češnjaka
  • 450 g dagnji
  • 240 ml bijelog vina
  • 240 ml temeljca
  • timijan
  • peršin
  • sol i papar
  • 4 šalice vode
  • sol
  • 1 šalica palente
  • maslinovo ulje

Priprema:
Dobro očistite dagnje, dodajte ih u zdjelu, potpoite u hladnoj vodi i snažno ih izribajte nožićem. Pustite da ostoje u vodi 10 minuta kako bi se maknula preostala nečistoća.

U međuvremenu pripremite luk, češnjak i začine. Dodajte ulje u veliki lonac, ubacite luk, lagano začinite solju da se izvuče voda. Umiješate češnjak i kuhajte dok se oboje lijepo prodinsta. Ulijte ocijeđene dagnje i kuhajte koju minutu.

Kako pripremiti brudet od dagnji na dalmatinski
Shutterstock 

Dodajte bijelog vina, ulijte temeljac i začinite solju i paprom. Pomiješajte sve sastojke, poklopite i kuhajte dok se školjke lagano krenu otvarati. Na kraju dodajte ružmarina i peršina. Provjerite trebali dodati još začina. 

Stavite kuhati vodu u lonac, vodu posolite lagano. Nakon što zakipi dodajte palentu i kontinuirano miješajte pjenjačom kako se nebi stvorile grudice. Nakon što se zgusne, maknite s vatre i dodajte malo maslinovog ulja i promiješajte. Servirajte brudet od dagnji sa palentom.