3 recepta za omiljene brze zalogajčiće od tijesta

Donosimo vam tri recepta za zalogajčiće od tijesta kojima nitko ne može odoljeti.

Shutterstock

Malo tko može odoljeti zalogajčićima od tijesta. Zato smo za vas odabrali tri recepta - omiljene pamuk kiflice, brze uštipke i ukusne pogačice sa sirom.

1. Brzi uštipci gotovi za 15 minuta

Sastojci:

4 jaja
500 grama kiselog mlijeka
500 grama bijelog pšeničnog brašna
1 vrećica praška za pecivo
sol

Priprema:

Umutiti jaja, posoliti i dodati kiselo mlijeko. Kad umutite dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Sve zajedno zamijesiti i u dubljoj tavi ispeći.  Uštipke poslužite sa sirom, slatkim namazom, medom ili ajvarom - po želji!

pixabay 

2. Domaće pogačice sa sirom od 3 sastojka

Sastojci:

500 g sira
500 g margarina
600 g brašna
majoneza i sezam po želji

Priprema:

Pjenasto izmiksajte margarin sobne temperature i dodajte aribani sir. Izmiksajte pa postepeno dodajte prosijano brašno i zamijesite tijesto. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku sat vremena. Tijesto kratko premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa ga razvaljajte. Pogačice vadite čašom i poredajte u nauljeni pleh. Po želji premažite majonezom i pospite sezamom. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 220°C oko 30 minuta.

Shutterstock 

3. Pamuk kiflice

Sastojci:

500 ml tople vode
1 svježi kvasac
2 žlice šećera
2 žličice soli
5-6 žlica majoneze
1,5 dcl ulja
oko 1 kg brašna
sezam, lan, kim...
100 g otopljenog vrućeg margarina

Priprema:

U vrućoj vodi s 2 žlice šećera razmrvite kvasac i pustite da se aktivira pa dodajte ostale sastojke za tijesto. Umijesite tijesto i ostavite da se udvostruči. Na pobrašnjenoj površini napravite kiflice i stavljajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.

Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu oko 20 minuta. Svaku kiflicu namažite s malo majoneze i pospite sjemenkama. Pecite na 180 stupnjeva dok ne dobiju boju. Kad su kiflice skoro gotove zagrijte margarin. Svaku nekoliko puta premažite margarinom i prekrijte krpom.

Shutterstock