Kiflicama nitko ne može odoljeti, a mi vam nastavku predstavljamo tri brza recepta za popularne pamuk kiflice, kiflice bez kvasca i kiflice od samo 3 sastojka.

PAMUK KIFLICE

Sastojci za tijesto:

1 kg glatkog brašna
700 ml mlijeka
200 ml suncokretovog ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 čajna žličica soli
40 g svježeg kvasca (1 kockica)
1 žlica šećera

Za premaz:

1 žumanjak
1 žlica mlijeka
2 žlice sjemenki sezama

Priprema:

Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka, pa ostavite 10 minuta da zapjeni. U glatko brašno koje ste usuli u veliku zdjelu stavite kvasac, sol, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte malo brašna, ali ne previše. Ostavite oko 45 minuta na toplom mjestu da se diže, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.

Tijesto razvaljajte na oko centimetar debljine i izrežite trokute koje ćete zarolati u rolice. Kada ih oblikujete, razmaknute ih stavite na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Uključite pećnicu da se grije na oko 200 stupnjeva.

Žumanjke pomiješati sa mlijekom i premazati dobivene kiflice i odozgo posuti sezamom. Vrijeme pečenja ovisi o veličini kiflice, a za one veličine dlana dovoljno je oko 25 minuta.

pamuk kuflice
Shutterstock 

KIFLICE BEZ KVASCA

Sastojci:

700 g brašna
500 g margarina
120 ml vode
1 žlica octa

Priprema:

Pomiješajte prosijano brašno, margarin sobne temperature ili otopljen, ocat i vodu. Zamijesite glatko tijesto i zamotajte ga u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati, najbolje preko noći. Tijesto podijelite na dva dijela i razvucite u krug i izrežite na trokute.

Na širi dio možete staviti nadjev po želji i zarolajte. Uvaljajte kiflice u šećer i posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta.

kiflice bez kvasca
Shutterstock 

KIFLICE OD SAMO 3 SASTOJKA

Sastojci:

400 g prosijanog brašna
250 g margarina
200 g kiselog vrhnja

Priprema:

Margarin sobne temperature pomiješajte sa kiselim vrhnjem, zatim dodajte brašno i sve mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Oblikujte ga u kuglu i ostavite pokriveno prozirnom folijom sat-dva u hladnjaku.

Zatim ga premjestiti na pobrašnjenu podlogu, prerezati na pola i jednu polovinu kuglice razvaljati valjkom za tijesto u krug. Nakon toga rezati nožem na trokute, puniti po želji, i motati u rolnice.

KIFLICE OD 3 SASTOJKA
Shutterstock 

Ove kiflice su mekane, prozračne i jako ukusne, a uz njih odlično idu slatki nadjevi poput čokoladne kreme ili džema te slani nadjevi od špinata, sira, kulena...