Kiflicama nitko ne može odoljeti, a mi vam nastavku predstavljamo tri brza recepta za popularne pamuk kiflice, kiflice bez kvasca i kiflice od samo 3 sastojka.
PAMUK KIFLICE
Sastojci za tijesto:
1 kg glatkog brašna
700 ml mlijeka
200 ml suncokretovog ulja
1 vrećica praška za pecivo
1 čajna žličica soli
40 g svježeg kvasca (1 kockica)
1 žlica šećera
Za premaz:
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
2 žlice sjemenki sezama
Priprema:
Kvasac i šećer pomiješajte s 200 ml toplog mlijeka, pa ostavite 10 minuta da zapjeni. U glatko brašno koje ste usuli u veliku zdjelu stavite kvasac, sol, mlijeko, prašak za pecivo i suncokretovo ulje. Zamijesite tijesto i po potrebi dodajte malo brašna, ali ne previše. Ostavite oko 45 minuta na toplom mjestu da se diže, pokriveno čistom kuhinjskom krpom.
Tijesto razvaljajte na oko centimetar debljine i izrežite trokute koje ćete zarolati u rolice. Kada ih oblikujete, razmaknute ih stavite na lim za pečenje i ostavite da se dižu oko pola sata. Uključite pećnicu da se grije na oko 200 stupnjeva.
Žumanjke pomiješati sa mlijekom i premazati dobivene kiflice i odozgo posuti sezamom. Vrijeme pečenja ovisi o veličini kiflice, a za one veličine dlana dovoljno je oko 25 minuta.
KIFLICE BEZ KVASCA
Sastojci:
700 g brašna
500 g margarina
120 ml vode
1 žlica octa
Priprema:
Pomiješajte prosijano brašno, margarin sobne temperature ili otopljen, ocat i vodu. Zamijesite glatko tijesto i zamotajte ga u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati, najbolje preko noći. Tijesto podijelite na dva dijela i razvucite u krug i izrežite na trokute.
Na širi dio možete staviti nadjev po želji i zarolajte. Uvaljajte kiflice u šećer i posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 20 minuta.
KIFLICE OD SAMO 3 SASTOJKA
Sastojci:
400 g prosijanog brašna
250 g margarina
200 g kiselog vrhnja
Priprema:
Margarin sobne temperature pomiješajte sa kiselim vrhnjem, zatim dodajte brašno i sve mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Oblikujte ga u kuglu i ostavite pokriveno prozirnom folijom sat-dva u hladnjaku.
Zatim ga premjestiti na pobrašnjenu podlogu, prerezati na pola i jednu polovinu kuglice razvaljati valjkom za tijesto u krug. Nakon toga rezati nožem na trokute, puniti po želji, i motati u rolnice.
Ove kiflice su mekane, prozračne i jako ukusne, a uz njih odlično idu slatki nadjevi poput čokoladne kreme ili džema te slani nadjevi od špinata, sira, kulena...
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice