Krafne su tradicionalna slastica nezaobilazna u vrijeme poklada i karnevala, ali najveća mana je način pripreme koji zahtijeva prženje u dubokom ulju. Tako prženo tijesto nije najzdravije, a i kalorično je. Zato su sve popularniji i traženiji recepti za krafne iz pećnice.

S portala Kurir prenosimo recept za brze krafne za koje ne trebate ni kap ulja, ali možete ih puniti po želji ili jesti prazne, jednako su ukusne, ako ne i bolje od klasičnih.

Sastojci

900 g oštrog brašna + oko 100 g glatkog 

40 g svežeg kvasca
4 jaja
300 ml jogurta
200 ml vode
150 g šećera + oko 150 g za posipanje
150 g margarina + 100 g za premazivanje

Recept za krafne iz pećnice

15:15
Korak 1

Pomiješajte kvasac

Kvasac razmutiti u mlakoj vodi i dodati žlicu šećera.

15:20
Korak 2

Zamijesite

Pomiješajte brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljeni margarin i aktivirani kvasac. Tijesto mora biti mekano i ljepljivo. 

15:22
Korak 3

Ostavite da odstoji

Dobro ga zamijesite i ostavite sat vremena da odstoji, da se udvostruči.

15:22
Korak 4

Razvaljajte

Kada se tijesto diglo, radnu površinu pospite glatkim brašnom, istresite tijesto i mijesite lagano i polako. Površinu i tijesto ponovno pospite brašnom i razvaljajte valjkom za tijesto na 1 - 1,5 cm debljine. Čašom vadite krafne i slažite ih u tepsiju koju ste premazali drugim margarinom. Pazite da ostavite razmak između krafni jer će jako narasti i zbog toga sigurno neće sve stati u jedan pleh.

Brzi recept za krafne iz pećnice
Shutterstock 

15:23
Korak 5

Ostavite da odstoji

Prvi pleh s krafnama ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim upalite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva. Tek tada čašom vadite drugu turu krafni.

15:25
Korak 6

Pecite

Kada se pećnica zagrijala, a krafne se udvostručile, stavite da se peku dok ne dobiju boju. Dok se peku otopite ostatak margarina i čim izvadite iz pećnice, krafne odmah premažite i pospite šećerom.