Krafne su tradicionalna slastica nezaobilazna u vrijeme poklada i karnevala, ali najveća mana je način pripreme koji zahtijeva prženje u dubokom ulju. Tako prženo tijesto nije najzdravije, a i kalorično je. Zato su sve popularniji i traženiji recepti za krafne iz pećnice.
S portala Kurir prenosimo recept za brze krafne za koje ne trebate ni kap ulja, ali možete ih puniti po želji ili jesti prazne, jednako su ukusne, ako ne i bolje od klasičnih.
Sastojci
900 g oštrog brašna + oko 100 g glatkog
40 g svežeg kvasca
4 jaja
300 ml jogurta
200 ml vode
150 g šećera + oko 150 g za posipanje
150 g margarina + 100 g za premazivanje
Recept za krafne iz pećnice
Pomiješajte kvasac
Kvasac razmutiti u mlakoj vodi i dodati žlicu šećera.
Zamijesite
Pomiješajte brašno, jogurt, jaja, ostatak šećera, otopljeni margarin i aktivirani kvasac. Tijesto mora biti mekano i ljepljivo.
Ostavite da odstoji
Dobro ga zamijesite i ostavite sat vremena da odstoji, da se udvostruči.
Razvaljajte
Kada se tijesto diglo, radnu površinu pospite glatkim brašnom, istresite tijesto i mijesite lagano i polako. Površinu i tijesto ponovno pospite brašnom i razvaljajte valjkom za tijesto na 1 - 1,5 cm debljine. Čašom vadite krafne i slažite ih u tepsiju koju ste premazali drugim margarinom. Pazite da ostavite razmak između krafni jer će jako narasti i zbog toga sigurno neće sve stati u jedan pleh.
Ostavite da odstoji
Prvi pleh s krafnama ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim upalite pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva. Tek tada čašom vadite drugu turu krafni.
Pecite
Kada se pećnica zagrijala, a krafne se udvostručile, stavite da se peku dok ne dobiju boju. Dok se peku otopite ostatak margarina i čim izvadite iz pećnice, krafne odmah premažite i pospite šećerom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice