Osnovni recept za babku - slatki kruh sličan kuglofu ili našoj orehnjači i makovnjači

Tajna pripreme dizanog tijesta za ovaj kolač je u motanju, oblikovanju i nadijevanju.

Shutterstock

Babka je slatki kruh čija tradicija pripreme dolazi iz Poljske i Ukrajiine, a posebnost pripreme dizanog tijesta je u motanju, oblikovanju te nadijevanju. Tradicionalno se priprema u vrijeme Uskrsa, a babka na poljskom znači baka. Ovaj kolač priprema se i u Izraelu i židovskoj zajednici u Americi, a popularnost je stekao u filmovima i serijama.

Tajna okusa je u pripremi dizanog tijesta za ovaj kolač, poput onog za orehnjaču, makovnjaču, buhtle i rolice od cimeta, kojem se mora dati dovoljno vremena da naraste, da bude spremno za valjanje, rolanje, dodavanje nadjeva.

A druga posebnost je sam nadjev. Osim čokolade, može se nadjenuti i namazima od lješnjaka, ali i nadjevom za rolice od cimeta, s makom, marmeladom od bundeve te brojnim kombinacijama orašastih plodova, voća i sirupa.

Shutterstock 

Donosimo recept za osnovnu kombinaciju mekog tijesta i čokolade.

Sastojci:

Za tijesto

600g brašna
200 dcl mlakog mlijeka
150g maslaca
50 g smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 suhi kvasac
2 jaja i 1 žumanjak
1 žličica soli

Za nadjev

140 g čokolade za kuhanje
150 g maslaca
5 žlica tamnog kakaa
2 vanilin šećera
1 žlica ekstrakta vanilije
2 žličice cimeta

Za posip

40 g otopljenog maslaca
20 g smeđeg šećera
50 g brašna
malo soli
1 razmućeno jaje za premaz

Priprema:

U posudi pomiješajte mlako mlijeko, jaja, žumanjak, kvasac, šećer, maslac sobne temperature i šalicu brašna. Umijesite tijesto i prekrijte ga folijom na oko dva sata kako bi se diglo. Potom tijesto na podlozi razdvojite na dva jednaka dijela. Jednu polovicu oblikujte u pravokutnik te ga razvaljajte na tanje od 1 cm. Kraća strana pravokutnika neka vam bude duplo veće duljine od kalupa. Toplim nadjevom premažite tijesto te potom započnite motati tijesto kao za štrudlu.

Između ne smije biti praznog prostora, stoga čvršće motajte.

Babku presavijte po pola i upletite u pletenicu, te stavite u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Sve ponovite i s drugim komadom tijesta. Pletenice prekrijte krpom i ostavite na toplom još sat vremena. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Razmućenim jajetom premažite kolač, pospite posipom i pecite oko pola sata.