Kolači od dizanog tijesta u prošlosti su bili jako cijenjeni u našim krajevima. Pripremali su se za sve velike svečanosti, a posebno za blagdane. Najpoznatije su svakako orehnjača ili orahnjača te makovnjača.

Za dizano tijesto najvažnije pravilo je da je prostorija u kojoj ga pripremate topla, bez propuha. Topla prostorija važna je jer se kvasac sam i u tijestu diže 3 puta, prvi put kad stavite kvasac da se aktivira, pa kad zamijesite glatko tijesto i ponovno kad štrudlu složite u kalup ili na tepsiju prije nego je stavite u pećnicu.

Donosimo vam recept za starinsku orehnjaču, ali tijesto možete puniti i makom ili čokoladom. 

Recept za orehnjaču

Sastojci:

pola kocke svježeg kvasca
300 ml toplog mlijeka
100 g šećera
600 g glatkog brašna
100 g svinjske masti
1 jaje

naribana korica limuna

Nadjev od oraha:

200 g mljevenih oraha
100 ml vrućeg mlijeka
50 g šećera

NAJBOLJA OREHNJAČA: Postanite stručnjak za najmekše dizano tijesto s bogatim nadjevom od oraha
Shutterstock 

Priprema:

U mlako mlijeko razmrvite kvasac i dodajte malo šećera. Ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Dodajte ga u brašno pomiješano s ostalim sastojcima i zamijesite tijesto. Tijesto pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže najmanje sat vremena. Za nadjev pomiješajte sve sastojke. Tijesto razvaljajte u pravokutni oblik debljine pola centimetra. Rasporedite nadjev pa tijesto zarolajte u oblik štrudle. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ako ih pečete više ostavite razmak između jer će tijekom pečenja narasti. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu oko sat vremena prije pečenja. Peku se u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 45 minuta. (zadnjih 15 minuta pokrijte folijom)