Kroasani su najpoznatije francusko pecivo koje je omiljen doručak diljem svijeta, a tipičan talijanski doručak sadrži slična peciva punjena kremom od ricotte i vanilije. No umjesto lisnatog tijesta, koristi se prhko. Zovu se sfogliatella, a u Americi su poznati kao lobster tail (u prijevodu 'rep jastoga').
Na YouTube kanalu Benny's baked pronašli smo recept za talijanska peciva punjena sirom ricottom.
Sastojci za tijesto:
- 500 g ricotte
- 150 g griza
- 500 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
- 2 jaja
- ribana korica jednog limuna i jedne naranče
- 50 g sitno nasjeckane kandirane kore citrusa
Premazivanje:
otopljena mast ili maslac
Priprema:
Pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte mlaku vodu malo po malo dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Umijesiti rukama, pa ostaviti u zdjeli prekrivenoj plastičnom folijom da odstoji 30 minuta. Zatim smjesu podijelite na nekoliko jednakih dijelova i svaki razvucite koliko god možete. Razvučeno tijesto premažite otopljenim maslacem ili mašću, zarolajte u čvrstu roladu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat.
Mlijeko zagrijati u loncu dok ne zakipi pa postepeno dodavati griz i uz stalno miješanje kuhati dok se ne zgusne. Kad se ohladi, u posudi pomiješajte s ricottom, šećerom, ekstraktom vanilije, cimetom, jajima, naribanom koricom limuna i naranče te kandiranom koricom citrusa. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini.
Izvadite roladu iz hladnjaka i narežite na ploške debljine oko 1 cm. Svaku krišku pažljivo razvaljajte prstima ili oklagijom u oblik školjke, tako da dobijete tanke slojeve. U svaku otklopljenu krišku stavite po žlicu nadjeva, pa potpuno zatvorite.
Zagrijte pećnicu na 190°C. Sfolgliatelle stavite na lim obložen papirom za pečenje, premažite otopljenom mašću ili maslacem. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne porumene i postanu hrskavi. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
U videu pogledajte postupak: