Sfogliatelle su talijansko slatko pecivo punjeno ukusnom kremom

Iako izgledaju slično kao kroasani, umjesto lisnatog, pripremaju se od prhkog tijesta.

Shutterstock

Kroasani su najpoznatije francusko pecivo koje je omiljen doručak diljem svijeta, a tipičan talijanski doručak sadrži slična peciva punjena kremom od ricotte i vanilije. No umjesto lisnatog tijesta, koristi se prhko. Zovu se sfogliatella, a u Americi su poznati kao lobster tail (u prijevodu 'rep jastoga').

Na YouTube kanalu Benny's baked pronašli smo recept za talijanska peciva punjena sirom ricottom. 

Sastojci za tijesto:

  • 500 g ricotte
  • 150 g griza
  • 500 ml mlijeka
  • 150 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • 2 jaja
  • ribana korica jednog limuna i jedne naranče
  • 50 g sitno nasjeckane kandirane kore citrusa

Premazivanje:

otopljena mast ili maslac

Shutterstock 

Priprema:

Pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte mlaku vodu malo po malo dok ne dobijete glatko i elastično tijesto. Umijesiti rukama, pa ostaviti u zdjeli prekrivenoj plastičnom folijom da odstoji 30 minuta. Zatim smjesu podijelite na nekoliko jednakih dijelova i svaki razvucite koliko god možete. Razvučeno tijesto premažite otopljenim maslacem ili mašću, zarolajte u čvrstu roladu, umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat.

Mlijeko zagrijati u loncu dok ne zakipi pa postepeno dodavati griz i uz stalno miješanje kuhati dok se ne zgusne. Kad se ohladi, u posudi pomiješajte s ricottom, šećerom, ekstraktom vanilije, cimetom, jajima, naribanom koricom limuna i naranče te kandiranom koricom citrusa. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini.

Izvadite roladu iz hladnjaka i narežite na ploške debljine oko 1 cm. Svaku krišku pažljivo razvaljajte prstima ili oklagijom u oblik školjke, tako da dobijete tanke slojeve. U svaku otklopljenu krišku stavite po žlicu nadjeva, pa potpuno zatvorite.

Zagrijte pećnicu na 190°C. Sfolgliatelle stavite na lim obložen papirom za pečenje, premažite otopljenom mašću ili maslacem. Pecite oko 20-25 minuta, dok ne porumene i postanu hrskavi. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

U videu pogledajte postupak:

Sfogliatelle  youtube