Prva polovica veljače već miriši po krafnama, fritulama i kroštulama, a ako ste već savladali recepte za tradicionalne domaće specijalitete i tražite nove specifične za karnevalsko i pokladno vrijeme, svidjet će vam se kolač sa Sicilije.
Hrskave tubice tradicionalno se pune sirom ricotta, ali nadjev možete prilagoditi svojim željama kao i posip. Za pripremu su vam potrebni metalni kalupi poput onih za šaumrole. Donosimo recept s portala Mondo.ba.
Sastojci
Za tijesto:
250 g brašna
1 jaje
30 ml bijelog octa
30 ml crvenog vina
50 g masti
žličica cimeta
žličica kakaa
žličica soli
žličica šećera u prahu
žličica kave
Za nadjev:
500 g ricotte
200 g šećera
kandirano voće po želji
Recept za cannoli
Pomiješajte
Pomiješajte brašno, sol, kakao, kavu, šećer u prahu i cimet.
Zamijesite
Dodajte mast pa jaje i zamijesite tijesto. Postepeno dodajte ocat i vino i miješajte. Ako procijenite da ne treba, nemojte dodati cijelu količinu octa i vina.
Ostavite da odstoji
Na radnu površinu pospite malo brašna, zamijesite tijesto rukama, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.
Napravite nadjev
Ocijedtie ricottu, pomiješajte s kandiranim voćem. Dodajte šećer i dobro miješajte dok se sav ne otopi. Prekrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na sat vremena.
Oblikujte
Razvaljajte tijesto na stolu i neka ne bude deblje od milimetar-dva. Širokom čašom ili kalupom oblikujte krugove promjera oko sedam do osam centimetara, a zatim dobiveni krug zarolajte po kalupu za šaum rolice, koji ćete prethodno premazati s malo ulja, kako se tijesto ne bi lijepilo. Dva kraja tijesta spojite po sredini, da se ne bi odvajali i premažite bjelanjkom.
Pržite
Ulijte ulje u tavu i pržite ih oko dvije minute dok ne dobiju boju, ali pazite da ne zagore.
Ohladite
Ostavite kanole da se ohlade oko 20 minuta.
Punite
Izvadite metalne kalupe iz sredine kanola i napunite nadjevom uz pomoć slastičarske šprice ili vrećice.
Pospite
Pospite ih šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice