Prva polovica veljače već miriši po krafnama, fritulama i kroštulama, a ako ste već savladali recepte za tradicionalne domaće specijalitete i tražite nove specifične za karnevalsko i pokladno vrijeme, svidjet će vam se kolač sa Sicilije.

Hrskave tubice tradicionalno se pune sirom ricotta, ali nadjev možete prilagoditi svojim željama kao i posip. Za pripremu su vam potrebni metalni kalupi poput onih za šaumrole. Donosimo recept s portala Mondo.ba.

Sastojci

Za tijesto:

250 g brašna

1 jaje

30 ml bijelog octa

30 ml crvenog vina

50 g masti

žličica cimeta

žličica kakaa

žličica soli

žličica šećera u prahu

žličica kave

Za nadjev:

500 g ricotte

200 g šećera

kandirano voće po želji

Recept za cannoli

14:10
Korak 1

Pomiješajte

Pomiješajte brašno, sol, kakao, kavu, šećer u prahu i cimet. 

14:46
Korak 2

Zamijesite

Dodajte mast pa jaje i zamijesite tijesto. Postepeno dodajte ocat i vino i miješajte. Ako procijenite da ne treba, nemojte dodati cijelu količinu octa i vina.

14:47
Korak 3

Ostavite da odstoji

Na radnu površinu pospite malo brašna, zamijesite tijesto rukama, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku sat vremena.

14:48
Korak 4

Napravite nadjev

Ocijedtie ricottu, pomiješajte s kandiranim voćem. Dodajte šećer i dobro miješajte dok se sav ne otopi. Prekrijte smjesu prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na sat vremena.

Recept za sicilijansku karnevalsku slasticu cannoli
Shutterstock 

14:49
Korak 5

Oblikujte

Razvaljajte tijesto na stolu i neka ne bude deblje od milimetar-dva. Širokom čašom ili kalupom oblikujte krugove promjera oko sedam do osam centimetara, a zatim dobiveni krug zarolajte po kalupu za šaum rolice, koji ćete prethodno premazati s malo ulja, kako se tijesto ne bi lijepilo. Dva kraja tijesta spojite po sredini, da se ne bi odvajali i premažite bjelanjkom.

14:51
Korak 6

Pržite

Ulijte ulje u tavu i pržite ih oko dvije minute dok ne dobiju boju, ali pazite da ne zagore.

14:51
Korak 7

Ohladite

Ostavite kanole da se ohlade oko 20 minuta.

Recept za sicilijansku karnevalsku slasticu cannoli
Shutterstock 

14:52
Korak 8

Punite

Izvadite metalne kalupe iz sredine kanola i napunite nadjevom uz pomoć slastičarske šprice ili vrećice.

14:53
Korak 9

Pospite

Pospite ih šećerom u prahu.