Recept za prave francuske palačinke

Omiljenu poslasticu za doručak, večeru ili desert punite nadjevom po želji.

Shutterstock

Kod nas su najpopularnije tanke, francuske palačinke, iako su i američke palačinke te japanske pjenaste poput soufllea i švedske pronašle svoje obožavatelje. Donosimo vam recept za prave francuske, a isprobajte i recept za Suzette crepes - flambirane palačinke kao iz francuskog restorana.

Sastojci:

  • 125 g brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 2 jaja
  • 300 ml mlijeka
  • 30 g maslaca

Priprema:

Prosijte brašno i sol u zdjelu za miješanje kako biste uklonili sve grudice. Otopite maslac u manjoj tavi i ostavite sa strane da se ohladi. Razbijte dva jaja u manju posudu za miješanje i ulijte mlijeko. Sastojke dobro izmiješajte žičanom pjenjačom.

U zdjelu sa suhim sastojcima ulijte 1/3 smjese jaja i mlijeka. Sastojke dobro izmiješajte pjenjačom dok više nema grudica. Dodajte još 1/3 i ponovite postupak. Na kraju dodajte preostale mokre sastojke i otopljeni maslac. Umutite da se sjedini. Pokrijte zdjelu i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta ili preko noći kako tijesto ne bi popucalo tijekom pečenja.

Izvadite zdjelu iz hladnjaka i brzo umutite smjesu. Zagrijte tavu za palačinke na srednje jakoj vatri. Premažite s malo maslaca i ulijte 80 ml smjese za palačinke. Nagnite zdjelu da se tijesto ravnomjerno rasporedi. Kuhajte na srednje laganoj vatri oko minutu.

Okrenite palačinku i pecite s druge strane oko 30 sekundi. Ponovite s preostalim tijestom, prilagodite toplinu ako se palačinke prebrzo peku ili poprime previše boje. Napunite ih nadjevima i zarolajte ili savijte na četvrtine.

 Izvor: StvarUkusa