Cimet rolice su slatko pecivo koje potječe iz Švedske, a 4. listopada obilježava se njihov dan. Uz naša tri recepta proslavite početak sezone zalogajčića od dizanog tijesta s cimetom od kojih miriši cijela kuća.
Recept za cimet rolice s jabukama
Sastojci za tijesto:
- 3.5 šalice brašna
- 3/4 šalice toplog mlijeka
- 1/2 šalice tople vode
- 1/3 šalice ulja
- 1 žličica soli
- 1 pakiranje suhog kvasca
- 1/4 šalice javorovog sirupa
Za nadjev:
- 4 jabuke
- 3/4 šalice smeđeg šećera
- 1/2 šalice + 1 žlica maslaca
- 1/3 šalice vode
- 1 žlica cimeta
- 1/4 žličice đumbira
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
Za glazuru:
- 120 g krem sira
- 120 g maslaca
- 1/4 šalice javorovog sirupa
- 1/4 žličice cimeta
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Pomiješajte smeđi šećer, cimet, đumbir i muškatni oraščić, odvojite 4 žlice. Jabuke ogulite i sitno narežite, u tavi otopite žlicu maslaca, dodajte nasjeckane jabuke i 4 žlice smjese s cimetom. Dobro promiješajte.
Promiješajte brašno, kvasac, sol pa dodajte mlijeko, vodu, ulje i javorov sirup. Zamijesite tijesto i ostavite da odstoji 5 minuta. Na površini posutoj brašnom razvaljajte tijesto valjkom za tijesto u veliki i ravni krug. Premažite maslacem (1/2 šalice), pospite mješavinom smeđeg šećera i cimeta i na kraju dodajte jabuke.
Zarolajte u štrudlu pa koncem podijelite na 12-13 dijelova. Poslažite u pleh obložen papirom za pečenje te pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da odstoje 30 minuta, a zatim pecite na 350°C oko 25-30 minuta.
Promiješajte maslac, krem sir, javorov sirup, ekstrakt vanilije i cimet u zdjelu te ovom glazurom premažite rolice.
Postupak pogledajte u videu:
Rolice s čokoladom i cimetom
Sastojci za tijesto:
- 250 ml toplog mlijeka
- 70 g šećera
- 1 žlica instant kvasca
- 70 g maslaca
- 2 jaja (M)
- 1 žličica soli
- 550 g glatkog brašna
Sastojci za nadjev:
- 90 g maslaca
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žlice kakao praha
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 130 g čokoladnih kapljica
Priprema:
Umutite toplo mlijeko s dvije žlice šećera i kvascem u većoj posudi pa ostavite pet minuta kako bi se kvasac aktivirao. Dodajte preostali šećer, rastopljeni maslac, jaja, sol i otprilike četvrtinu g brašna. Miješajte drvenom kuhačom pa postepeno dodavajte preostalo brašna i miješajte dok se ne formira tijesto.
Tijesto bi trebalo biti ljepljivo, ali ne previše mekano. Umiješajte još žlicu do dvije brašna ako se tijesto čini previše ljepljivo, ali nemojte pretjerati. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite otprilike pet minuta. Lagano premažite zdjelu s uljem, prebacite tijesto i okrećite kako bi sa svih strana bilo obloženo uljem, pokrijte folijom ili čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi dva sata.
Pripremite lim za pečenje te ga nauljite ili obložite papirom za pečenje. Šakom probijte tijesto kako bi ono ispustilo sav zrak. Prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik. Ako se tijesto nastavi skupljati dok ga valjate, pokrijte ga, ostavite desetak minuta kako bi se gluten opustio. Pomiješajte sve sastojke za čokoladni nadjev osim nasjeckane čokolade. Što je maslac mekši to ćete lakše razmazati smjesu po tijestu. Rasporedite smjesu ravnomjerno po tijestu pa pospite čokoladom. Čvrsto zarolajte tijesto po dužoj strani. Oštrim nožem narežite tijesto na 12 komada, tako da je svaki otprilike širok tri centimetra. Posložite u pripremljen lim za pečenje.
Pokrijte rolice krpom i ostavite da se dižu na toplom mjestu sat vremena. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pecite rolice 25 minuta, ili dok lagano ne porumene. Nakon 15-tak minuta pokrijte rolice aluminijskom folijom kako se vrhovi ne bi prebrzo ispekli. Izvadite iz pećnice pa pripremite glazuru po izboru. Prelijte po još toplim rolicama i poslužite!
Cimet rolice s krem sirom
Sastojci za tijesto:
- 300 g brašna
- 160 g mlijeka
- 1 jaje
- 30 g šećera
- 1 žličica suhog kvasca
- 1/2 žličice soli
- 40 g maslaca
Punjenje:
- 80 g smeđeg šećera
- 1 žlica mljevenog cimeta
- prstohvat soli
Preljev od krem sira:
- 150 g krem sira
- 30 g šećera u prahu
- 2-3 žlice mlijeka
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
Pomiješajte toplo mlijeko, kvasac i šećer. Ostavite 5 minuta da se aktivira pa dodajte jaje i promiješajte. Dodajte brašno i sol pa zamijesite tijesto. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta pa dodajte maslac sobne temperature i dobro zamijesite tijesto da se sastojci dobro sjedine. Nauljite i poklopite i ostavite da se udvostruči.
Pomiješajte šećer, cimet i sol i dobro promiješajte. Tijesto razvaljajte u tanki pravokutnik, premažite maslacem sobne temperature i namažite nadjevom od šećera i cimeta. Zarolajte i dobro zatvorite, pa prerežite na 9 jednakih dijelova. Pleh obložite papirom za pečenje i poredajte rolice. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C oko 25 minuta. Krem sir umutite sa šećerom u prahu pa ulijte mlijeko i vaniliju. Sve dobro izmiješajte i premažite rolice.
Detaljan postupak pripreme pogledajte u videu: