Buhtle su starinski kolač od dizanog tijesta koji je pomalo pao u zaborav zbog modernijihcimet rolica ili pak tradicionalnih orehnjača i makovnjača, ali kad poželite slasticu koja će vas vratiti u djetinjstvo, isprobajte jedan od naša tri recepta.
Puniti ih možete džemom, pekmezom, marmeladom, čokoladom ili pak smrznutim voćem poput višanja.
1. Buhtle s čokoladom
Sastojci:
- 500 g brašna
- 10 g suhog kvasca
- 200 ml toplog mlijeka
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 100 ml ulja
- 8 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- tamna čokolada
Priprema:
U toplo mlijeko dodajte suhi kvasac i miješajte dok se potpuno ne otopi. U zdjeli pomiješajte jedno cijelo jaje, šećer, prašak za pecivo i ulje i sve dobro promiješajte. Polako dodajte kvasac i sve miješajte dok se dobro ne sjedini. Postupno dodajte brašno i umijesite tijesto. Malo premijesite rukama da bude glatko pa poklopite i ostavite da se digne, oko sat vremena.
Tijesto treba biti prozračno pa ga ponovno promijesite. Podijelite na 10 jednakih kuglica i u svaku stavite kockicu-dvije čokolade i zatvorite na dnu. Poredajte u tepsiju koju ste malo posuli brašnom. Prije pečenja premažite ih žumanjkom. Pokrijte ih krpom i ostavite tako 20 minuta. Pecite na 180 C oko 25 minuta do pola sata.
Postupak pripreme pogledajte u videu:
2. Buhtle s pekmezom
Sastojci:
- 700 g brašna
- 3 žlice kiselog vrhnja ili milerama
- 1 jaje
- 100 ml ulja
- 30-40 g kvasca
- 3 žlice šećera
- 1/2 žličice soli
- 250-300 ml mlijeka
- 50 g maslaca ili margarina
Za premazivanje:
- 100-150 g otopljenog maslaca ili margarina
- 50 g šećera u prahu
- pekmez ili džem okusa po želji
Priprema:
Izmrvite kvasac i dodajte 3 žlice šećera, prelijte s 100 ml mlakog mlijeka i ostavite oko 10 minuta.
U posebnoj zdjeli umutite jaje, kiselo vrhnje, ulje i kvasac te izmiješajte. Postupno dodajte brašno i sol. Zatim polako ulijevajte preostalo mlijeko, neprestano miješajući dok ne dobijete glatko tijesto.
Pokrijte zdjelu čistom krpom ili plastičnom folijom i ostavite tijesto na toplom dok se ne udvostruči, oko sat vremena.
Kad je tijesto udvostručilo volumen, premijesite ga na pobrašnjenoj površini i podijelite na manje loptice (oko 12, ovisno o veličini buhtli koje želite). Svaku razvucite i premažite džemom i orasima i svaku oblikujte u lopticu i stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Ponovite ovaj korak sa svim kuglicama, ostavljajući dovoljno prostora između njih jer će se tijekom pečenja dići. Ostavite ih da odstoje još 15 minuta.
Dok buhtle odmaraju zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Svaku buhtlu prije pečenja premažite otopljenim maslacem ili margarinom.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 25 minuta, odnosno dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Kada su gotove izvadite ih iz pećnice i još tople svaku pospite šećerom u prahu.
3. Buhtle s višnjama
Sastojci za tijesto:
- 600 g brašna
- 140 g maslaca
- 4 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 15 g kvasca
- 150 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
Za punjenje:
- 300 g višanja
- 2 žlice šećera
Priprema:
Izmrviti kvasac, pomiješati ga s zagrijanim mlijekom i malo šećera i ostaviti da proradi. Omekšali maslac umutiti sa preostalim šećerom i vanilin šećerom pa dodati žumanjak i jedno cijelo jaje. Smjesu dobro izmiksajte dok ne postane kremasta pa dodajte kvasac. Postupno ulijevati brašno, posoliti, po potrebi još malo mlijeka. Mijesite tijesto dok ne bude glatko i dok se ne odvaja od zdjele. Prekriti čistom krpom i ostaviti da se udvostruči. Nakon toga ponovo premjestiti, pa razvaljati, ali ne pretanko. Izrežite ga na kvadrate 8x8 cm.
Očišćene višnje pomiješajte s šećerom i ostavite da se ocijede. Nakon toga ih dobro ocijediti, pa svaki kvadrat puniti žlicom nadjeva. Zatvorite rubove i rukama oblikujte kuglice.
Poredajte ih u podmazan pleh, pokriti krpom i ostaviti još pola sata. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Ostavite ih da se ohlade pa ih po želji pospite šećerom u prahu.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice