Cimet rolice su slatko pecivo koje potječe iz Švedske, ali je popularno i u anglosaksonskim zemljama, dok banana kruh potječe iz Amerike, a najveću popularnost stekao je u vrijeme Velike depresije i ponovno u vrijeme posljednje pandemije uzrokovane koronavirusom. Radi se o jednostavnom tijestu koje se priprema od glavnog sastojka - prezrelih banana. 

Pronašli smo recept koji objedinjuje ova dva slatka zalogaja - cimet rolice od banana kruha. 

Sastojci

1 šalica mlijeka
3 žlice maslaca
1 paket suhog kvasca
3 žlice šećera
1 mala zgnječena banana
prstohvat soli
3 šalice brašna

Punjenje:

¼ šalice maslaca (sobne temperature)
¼ šalice smeđeg šećera
1 žlica mljevenog cimeta
1 tanko narezana banana
1/3 šalice mljevenih oraha

Glazura:

60 g maslaca
70 - 80 g krem ​​sira
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka

Recept za cimet rolice od banana kruha

14:57
Korak 1

Otopite

Prvo otopite maslac na srednjoj vatri. Kad se potpuno otopi, dodajte mlijeko u maslac. Zagrijte smjesu mlijeka i maslaca. Trebao bi biti topao, ali ne vruć na dodir. Dodajte 1 žlicu šećera i dobro promiješajte da se kristali šećera otope. Dodajte suhi kvasac i ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Kvasac treba biti pjenast kada se aktivira.

14:59
Korak 2

Zamijesite tijesto

Izgnječite bananu. Kad se kvasac aktivira, u smjesu s mlijekom dodajte ostatak šećera, prstohvat soli i izgnječenu bananu. Polako dodajte brašno u mliječnu smjesu, miješajući drvenom kuhačom dok dodajete brašno. Kada ste dodali sve 3 šalice brašna, tijesto bi i dalje trebalo biti jako ljepljivo. Prebacite tijesto na pobrašnjenu kuhinjsku plohu i rukama umijesite tijesto. Postupno dodavati brašno i mijesiti 1-2 minute dok tijesto ne postane poluglatko. Tijesto oblikujte u krug.

16:49
Korak 3

Ostavite da se diže

Čistu veću zdjelu nauljite da se tijesto ne zalijepi i dodajte tijesto. Pokrijte plastičnom folijom ili čvrstim poklopcem. Ostavite tijesto za roladu od banane i cimeta da se diže oko sat vremena na toplom mjestu.

Recept za cimet rolice od banana kruha
Shutterstock 

16:50
Korak 4

Pripremite nadjev

Dok se tijesto diže, pripremite nadjev za banana kruh tako što ćete u maloj posudi pomiješati smeđi šećer i cimet, sitno nasjeckati orahe, a 1 srednju bananu narezati na vrlo tanke ploške. Staviti na stranu.

16:50
Korak 5

Razvaljajte tijesto

Kad se tijesto udvostručilo (nakon otprilike sat vremena) razvaljajte ga u pravokutnik. Na tijesto kistom, nožem ili žlicom premažite maslac sobne temperature. Ravnomjerno pospite smeđi šećer s cimetom po maslacu. Ravnomjerno rasporedite tanke kriške banane po tijestu i pospite 1/4 šalice nasjeckanih oraha preko kriški banane. Od duže strane pravokutnika počnite motati tijesto u valjak. Provjerite je li tijesto jako čvrsto zamotano.

16:50
Korak 6

Razrežite

Oštrim nožem izrežite tijesto na 10 jednakih dijelova. Kiflice tijesta prerezanom stranom prema dolje stavite u namašćenu posudu za pečenje. Ostavite ih s malim razmakom između njih kako bi imali mjesta za podizanje i širenje. Prekrijte posudu za pečenje plastičnom folijom i ostavite da se diže 20-30 minuta.

16:51
Korak 7

Pecite

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Uklonite plastičnu foliju i premažite površinu otopljenim maslacem. Pecite 22 - 23 minute.

16:51
Korak 8

Napravite glazuru

Umutite omekšali maslac s krem ​​sirom pa dodati šećer u prahu i opet dobro umutite. Dodajte jednu do dvije žlice mlijeka, promiješajte. Vruće rolice obilno premažite glazurom. Glazura će se stvrdnuti kad se ohlade.