Cimet rolice su slatko pecivo koje potječe iz Švedske, ali je popularno i u anglosaksonskim zemljama, dok banana kruh potječe iz Amerike, a najveću popularnost stekao je u vrijeme Velike depresije i ponovno u vrijeme posljednje pandemije uzrokovane koronavirusom. Radi se o jednostavnom tijestu koje se priprema od glavnog sastojka - prezrelih banana.
Pronašli smo recept koji objedinjuje ova dva slatka zalogaja - cimet rolice od banana kruha.
Sastojci
1 šalica mlijeka
3 žlice maslaca
1 paket suhog kvasca
3 žlice šećera
1 mala zgnječena banana
prstohvat soli
3 šalice brašna
Punjenje:
¼ šalice maslaca (sobne temperature)
¼ šalice smeđeg šećera
1 žlica mljevenog cimeta
1 tanko narezana banana
1/3 šalice mljevenih oraha
Glazura:
60 g maslaca
70 - 80 g krem sira
200 g šećera u prahu
2 žlice mlijeka
Recept za cimet rolice od banana kruha
Otopite
Prvo otopite maslac na srednjoj vatri. Kad se potpuno otopi, dodajte mlijeko u maslac. Zagrijte smjesu mlijeka i maslaca. Trebao bi biti topao, ali ne vruć na dodir. Dodajte 1 žlicu šećera i dobro promiješajte da se kristali šećera otope. Dodajte suhi kvasac i ostavite da se aktivira oko 10 minuta. Kvasac treba biti pjenast kada se aktivira.
Zamijesite tijesto
Izgnječite bananu. Kad se kvasac aktivira, u smjesu s mlijekom dodajte ostatak šećera, prstohvat soli i izgnječenu bananu. Polako dodajte brašno u mliječnu smjesu, miješajući drvenom kuhačom dok dodajete brašno. Kada ste dodali sve 3 šalice brašna, tijesto bi i dalje trebalo biti jako ljepljivo. Prebacite tijesto na pobrašnjenu kuhinjsku plohu i rukama umijesite tijesto. Postupno dodavati brašno i mijesiti 1-2 minute dok tijesto ne postane poluglatko. Tijesto oblikujte u krug.
Ostavite da se diže
Čistu veću zdjelu nauljite da se tijesto ne zalijepi i dodajte tijesto. Pokrijte plastičnom folijom ili čvrstim poklopcem. Ostavite tijesto za roladu od banane i cimeta da se diže oko sat vremena na toplom mjestu.
Pripremite nadjev
Dok se tijesto diže, pripremite nadjev za banana kruh tako što ćete u maloj posudi pomiješati smeđi šećer i cimet, sitno nasjeckati orahe, a 1 srednju bananu narezati na vrlo tanke ploške. Staviti na stranu.
Razvaljajte tijesto
Kad se tijesto udvostručilo (nakon otprilike sat vremena) razvaljajte ga u pravokutnik. Na tijesto kistom, nožem ili žlicom premažite maslac sobne temperature. Ravnomjerno pospite smeđi šećer s cimetom po maslacu. Ravnomjerno rasporedite tanke kriške banane po tijestu i pospite 1/4 šalice nasjeckanih oraha preko kriški banane. Od duže strane pravokutnika počnite motati tijesto u valjak. Provjerite je li tijesto jako čvrsto zamotano.
Razrežite
Oštrim nožem izrežite tijesto na 10 jednakih dijelova. Kiflice tijesta prerezanom stranom prema dolje stavite u namašćenu posudu za pečenje. Ostavite ih s malim razmakom između njih kako bi imali mjesta za podizanje i širenje. Prekrijte posudu za pečenje plastičnom folijom i ostavite da se diže 20-30 minuta.
Pecite
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Uklonite plastičnu foliju i premažite površinu otopljenim maslacem. Pecite 22 - 23 minute.
Napravite glazuru
Umutite omekšali maslac s krem sirom pa dodati šećer u prahu i opet dobro umutite. Dodajte jednu do dvije žlice mlijeka, promiješajte. Vruće rolice obilno premažite glazurom. Glazura će se stvrdnuti kad se ohlade.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice