Cimet rolice su slatko pecivo koje potječe iz Švedske, ali je popularno i u anglosaksonskim zemljama. Možda nije tradicionalno u našim krajevima poput orehnjače i makovnjače, no ovo mekano pecivo od dizanog tijesta s mirisom cimeta svakako je pronašlo svoje obožavatelje. No kako bi vam ispale savršeno mekane i sočne, izbjegavajte ove česte greške u pripremi.

1. Koristite svježi kvasac umjesto suhog

Svakako koristite svježi umjesto suhog kvasca. Svježi kvasac pomaže u apsorpciji šećera u brašnu i tijestu, proizvodi veću količinu ugljičnog dioksida, što omogućuje da tijesto lijepo naraste. Nemojte koristiti kvasac kojem je istekao rok trajanja i uvijek prije upotrebe isprobajte tako da kvasac umutite u čaši tople vode sa šećerom i provjerite je li se aktivirao.

2. Grčki jogurt

Umjesto kvasca možete isprobati grčki jogurt. Grčki jogurt sadrži proteine ​​i masti koji će tijesto učiniti mekim i još boljim. Možete ga dodati i u preljev za glazuru.

3. Kuhanje brašna s vodom

Kada radite tijesto, uvijek koristite bijelo brašno. Upotrijebite tehniku ​​profesionalnih pekara iz Azije, koja uključuje kuhanje visokoglutenskog brašna s vodom ili mlijekom dok se ne dobije gusta smjesa. Kuhanjem sastojci želatiniziraju škrob, pa će tijesto dugo ostati mekano.

4. Zagrijte mlijeko

U tijesto ulijte mlijeko između 37-46°C, to je optimalna temperatura da se kvasac aktivira. Pregrijano mlijeko će zgusnuti kvasac i neće se aktivirati.

5. Soda bikarbona za zlatnu boju

Savršenu zlatno-smeđu boju dobit ćete ako dodate sodu bikarbonu koja je i čini mekšima.

 Izvor: StvarUkusa