Kadaif rezanci - najtraženiji sastojak Dubai fritula i čokolade o kojima svi pričaju pripremite sami

Recept za pripremu domaćih kadaif rezanaca koje ćete spojiti s kremom od pistacija i dobiti tradicionalni orijentalni slatkiš.

Shutterstock

Dubai čokolada s kremom od pistacija i kadaifom zaludjela je cijeli svijet. Najprije su društvene mreže bile preplavljene receptima za ovu hrskavu poslasticu, pa su se pojavile kupovne Dubai čokolade u trgovinama, a sada svi pričaju o Dubai fritulama na zagrebačkom Adventu.

Najviše pozornosti privukla je njihova cijena koja iznosi vrtoglavih 11,1 eura, ali ugostitelji kažu da su sastojci od kojih se priprema ova poslastica skupi i priprema je komplicirana. Od kadaif rezanaca priprema se slatkiš koji je tradicionalan u orijentalnim zemljama, slično baklavi, tulumbama, hurmašicama i tufahijama. 

Želite li se okušati u pripremi tradicionalnog deserta s domaćim kadaif rezancima, donosimo vam recept.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 g oštrog brašna
  • 3 jaja
  • 300 g mljevenih oraha, badema ili pistacija
  • 500 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 1 limun
  • 1 štapić vanilije
  • sol
Shutterstock  Recept kako pripremiti domaće kadaif rezance

Priprema:

  1. U brašno stavite žumanjak i malo soli pa zamijesite tijesto. Pustite da malo odmori.
  2. Tijesto razvaljajte na tanke kore koje se moraju sušiti. Savijte roladu i oštrim nožem izrežite na tanke rezance. Rezance skuhajte u slanoj vodi.
  3. Kadaif ocijedite i raširite na čistu krpu da se osuši. Od orašastih plodova (badema ili pistacija), malo šećera i pola količine maslaca napravite nadjev. Kad je kadaif napola osušen (ne smije biti ljepljiv, niti presuh da se lomi) uzeti nekoliko kuglica (veličine dlana). Na to žlicom stavljajte nadjev i polako uvijajte kao šunku. Zarolani kadaif stavite na podmazan pleh.
  4. Kada je sve posloženo u tepsiju, poprskajte otopljenim maslacem i stavite da se peče.
  5. Za to vrijeme skuhajte sirup. U zdjelu stavite šećer i zalijte vodom (toliko da prekrije šećer) i kuhajte oko 10 minuta. Agda (sirup) ne smije biti ni rijetka ni pregusta.
  6. Ohlađeni kadaif polako prelijte mlakom vodom. Malo ulijte pa pričekajte da se upije pa ponovite. Tako se kadaif neće slijepiti. Poslužite sljedeći dan.

Napomena: Ima i gotovih kora za kadaif, ali su suhe, pa je teže raditi rolice, na tepsiju se stavlja sloj kadaifa, pa sloj nadjeva i tako dalje. Premažite maslacem i pecite. Rolajte na isti način kao i rolice/kiflice. Gotov kadaif narežite na kocke.

 Izvor: StvarUkusa