Dubai čokolada s kremom od pistacija i kadaifom zaludjela je cijeli svijet. Najprije su društvene mreže bile preplavljene receptima za ovu hrskavu poslasticu, pa su se pojavile kupovne Dubai čokolade u trgovinama, a sada svi pričaju o Dubai fritulama na zagrebačkom Adventu.
Najviše pozornosti privukla je njihova cijena koja iznosi vrtoglavih 11,1 eura, ali ugostitelji kažu da su sastojci od kojih se priprema ova poslastica skupi i priprema je komplicirana. Od kadaif rezanaca priprema se slatkiš koji je tradicionalan u orijentalnim zemljama, slično baklavi, tulumbama, hurmašicama i tufahijama.
Želite li se okušati u pripremi tradicionalnog deserta s domaćim kadaif rezancima, donosimo vam recept.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 3 jaja
- 300 g mljevenih oraha, badema ili pistacija
- 500 g šećera
- 150 g maslaca
- 1 limun
- 1 štapić vanilije
- sol
Priprema:
- U brašno stavite žumanjak i malo soli pa zamijesite tijesto. Pustite da malo odmori.
- Tijesto razvaljajte na tanke kore koje se moraju sušiti. Savijte roladu i oštrim nožem izrežite na tanke rezance. Rezance skuhajte u slanoj vodi.
- Kadaif ocijedite i raširite na čistu krpu da se osuši. Od orašastih plodova (badema ili pistacija), malo šećera i pola količine maslaca napravite nadjev. Kad je kadaif napola osušen (ne smije biti ljepljiv, niti presuh da se lomi) uzeti nekoliko kuglica (veličine dlana). Na to žlicom stavljajte nadjev i polako uvijajte kao šunku. Zarolani kadaif stavite na podmazan pleh.
- Kada je sve posloženo u tepsiju, poprskajte otopljenim maslacem i stavite da se peče.
- Za to vrijeme skuhajte sirup. U zdjelu stavite šećer i zalijte vodom (toliko da prekrije šećer) i kuhajte oko 10 minuta. Agda (sirup) ne smije biti ni rijetka ni pregusta.
- Ohlađeni kadaif polako prelijte mlakom vodom. Malo ulijte pa pričekajte da se upije pa ponovite. Tako se kadaif neće slijepiti. Poslužite sljedeći dan.
Napomena: Ima i gotovih kora za kadaif, ali su suhe, pa je teže raditi rolice, na tepsiju se stavlja sloj kadaifa, pa sloj nadjeva i tako dalje. Premažite maslacem i pecite. Rolajte na isti način kao i rolice/kiflice. Gotov kadaif narežite na kocke.
Izvor: StvarUkusa