Zasigurno najpopularniji tradicionalni slatki zalogaj na adventskim sajmovima i u predblagdansko vrijeme su slatke male fritule. Naš poznati chef Melkior Bašić naslijedio je recept za fritule još od svoje bake, a recept je podijelio na Instragam profilu Nekajedukolace iza kojeg stoji poznata slastičarka Ivana Čuljak. Za one koji nisu u blizini njegove adventske kućice na zagrebačkom Zrinjevcu, ali i one koji ih žele napraviti sami, prenosimo ga u cijelosti.
Recept za babine fritule
Sastojci:
- 1 jogurt
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- žlica šećera
- prstohvat soli
- korica od limuna
- korica od naranče
- 1 naribana jabuka bez kore
- 0,01l rakije
- sok jedne naranče
- 1 prašak za pecivo
- 100-150 g oštrog brašna
Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu (prašak za pecivo na samom kraju) i promiješajte s pjenjačom. Dodajte oštro brašno po potrebi (oko 100g - 150g, ovisi o soku iz naranče i soku iz jabuke) kako bi se smjesa sjedinila. Možete kombinirati oštro i glatko brašno (70% oštro: 30% glatko). Grabite žlicom smjesu i pržite u dubokom ulju zagrijanom na oko 175 stupnjeva. Nakon prženja izvadite ih na kuhinjski papir i ostavite da se malo ohlade. Po želji ih pospite šećerom, cimetom ili preljevom.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice