Zasigurno najpopularniji tradicionalni slatki zalogaj na adventskim sajmovima i u predblagdansko vrijeme su slatke male fritule. Naš poznati chef Melkior Bašić naslijedio je recept za fritule još od svoje bake, a recept je podijelio na Instragam profilu Nekajedukolace iza kojeg stoji poznata slastičarka Ivana Čuljak. Za one koji nisu u blizini njegove adventske kućice na zagrebačkom Zrinjevcu, ali i one koji ih žele napraviti sami, prenosimo ga u cijelosti.

Recept za babine fritule

Sastojci:

  • 1 jogurt
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • žlica šećera
  • prstohvat soli
  • korica od limuna
  • korica od naranče
  • 1 naribana jabuka bez kore
  • 0,01l rakije
  • sok jedne naranče
  • 1 prašak za pecivo
  • 100-150 g oštrog brašna

Priprema:

Sve sastojke stavite u posudu (prašak za pecivo na samom kraju) i promiješajte s pjenjačom. Dodajte oštro brašno po potrebi (oko 100g - 150g, ovisi o soku iz naranče i soku iz jabuke) kako bi se smjesa sjedinila. Možete kombinirati oštro i glatko brašno (70% oštro: 30% glatko). Grabite žlicom smjesu i pržite u dubokom ulju zagrijanom na oko 175 stupnjeva. Nakon prženja izvadite ih na kuhinjski papir i ostavite da se malo ohlade. Po želji ih pospite šećerom, cimetom ili preljevom.