Baklava je dobro poznata slastica i tradicionalan kolač u mnogim zemljama, u Bosni, Grčkoj, Turskoj, Iranu i arapskim zemljama, Maroku... Postoje razne verzije ovog kolača, naime, u sjevernim, hladnijim područjima baklava se priprema s orasima, dok su na jugu i istoku češći bademi i pistacije. Iako porijeklo baklave nije potvrđeno, jer se slično tanko tijesto natopljeno šećernim sirupom ili zaslađenim mlijekom pojavljivalo na području tadašnje Perzije i Mongolije, ali današnji oblik dobila je u Turskoj za vrijeme Osmanskog carstva.
Ovo je originalan recept za baklavu s orasima za naše krajeve, a mi vam donosimo recept za onu s pistacijama, koja je prava poslastica.
Sastojci:
- svježe kore za savijaču
- 350 g maslaca
- 350 g mljevenih pistacija
- 2 žlice kristal šećera
Za sirup
- 4 šalice vode
- 3 šalice šećera
- sok od jednog limuna
Priprema:
Pomiješajte sastojke za sirup i prokuhajte. Kore poredajte na tepsiju, svaku premazati maslacem i pospite pistacijama pomiješanim s kristal šećerom. Pecite na 200ºC 40 minuta. Hladnim sirupom preliti kore i rezati.
NAJVEĆA GREŠKA U PRIPREMI PALAČINKI: Kako odrediti koliko jaja i brašna staviti u smjesu?
Provjereno najbolji recept za najmekše varaždinske klipiće i kiflice
MASNICA, OMILJENO STARINSKO JELO: Recept koji se prenosi s koljena na koljeno
Svi su ludi za Dubai čokoladom: Kako napraviti slasticu koja je osvojila društvene mreže
Recept čitatelja: Terina s voćem i jogurtom bez pećnice