Baklava je dobro poznata slastica i tradicionalan kolač u mnogim zemljama, u Bosni, Grčkoj, Turskoj, Iranu i arapskim zemljama, Maroku... Postoje razne verzije ovog kolača, naime, u sjevernim, hladnijim područjima baklava se priprema s orasima, dok su na jugu i istoku češći bademi i pistacije. Iako porijeklo baklave nije potvrđeno, jer se slično tanko tijesto natopljeno šećernim sirupom ili zaslađenim mlijekom pojavljivalo na području tadašnje Perzije i Mongolije, ali današnji oblik dobila je u Turskoj za vrijeme Osmanskog carstva.

Ovo je originalan recept za baklavu s orasima za naše krajeve, a mi vam donosimo recept za onu s pistacijama, koja je prava poslastica.

Sastojci:

  • svježe kore za savijaču
  • 350 g maslaca
  • 350 g mljevenih pistacija
  • 2 žlice kristal šećera

Za sirup

  • 4 šalice vode
  • 3 šalice šećera
  • sok od jednog limuna

Priprema:

Pomiješajte sastojke za sirup i prokuhajte. Kore poredajte na tepsiju, svaku premazati maslacem i pospite pistacijama pomiješanim s kristal šećerom. Pecite na 200ºC 40 minuta. Hladnim sirupom preliti kore i rezati.