Brašno
Ako niste sigurni koje vam je brašno potrebno za kolač ili pecivo, pomiješajte pola glatkog, pola oštrog. Također brašno nemojte držati na toplom već na suhom i hladnom mjestu.
Kvasac
Pekarski kvasac je živi proizvod, njegovi mikroorganizmi su posebno prilagođeni za proizvodnju kruha, pizze i dizanog tijesta. Bilo bi dobro i da ga tijekom pripreme pustite da se diže tri puta: prvi put će se kvasac dignuti u mlijeku ili vodi uz dodatak šećera, drugi put u pripremljenom tijestu, a treći put prije pečenja.
Prostorija u kojoj pripremate tijesto ne smije biti hladna ili na propuhu, kao ni sastojci i posude koje koristite jer hladnoća "šokira" kvasac. A ako se tijesto previše digne, znak je da se previše ukiselilo, ali i da će tijekom pečenja ostati mlitavo. Da biste bili sigurni da je tijesto dobro, pritisnite ga prstom; mora se vidjeti udubljenje.
Pekarski kvasac u zamrzivaču može trajati nekoliko godina na temperaturi od -18°C. Kad ga želite koristiti, odledite ga u hladnjaku i iskoristite unutar 24 sata.
Za razliku od kvasca, prašak za pecivo je pogodan za izradu tijesta za biskvit.
Šećer i sol
Šećer pomaže dizanju tijesta i zaslužan je za lijepu zlatnosmeđu koricu kruha. Nemojte pretjerivati kako ne biste usporili djelovanje kvasca.
Sol ne smijete miješati direktno s kvascem, usporava proces fermentacije. U tijesto za kruh dodajte 1 žličicu soli (20-25g) na 1 kg brašna.
Masti
Ulje, maslac i margarin su obavezni, utječu na veći volumen pečenog tijesta. Pekarski proizvod s masnoćom (osobito maslacem) ima bolji okus i dulje ostaje svjež. Bilo bi dobro da u kruh ili tijesto za pizzu dodate nekoliko žličica maslinova ulja, postat će elastično, ugodnog mirisa i hrskavo.
Kako dobiti zlatnu koricu
Prije pečenja tijesto premažite mješavinom od jaja, ali koristite samo žumanjke. Umutite ih s malo vode, soli i šećerom. Ako ga premažete samo vodom, imat će slabiju boju.
Temperatura pećnice
Ne stavljajte tijesto u maksimalno zagrijanu pećnicu, može pasti. Iz tijesta zbog visoke temperature izlaze mjehurići zraka, a ako se to ne dogodi, past će kad ga izvadite iz pećnice.
Nakon pečenja
Kruh nemojte odmah vaditi iz kalupa, pustite ga da odstoji dok se ne ohladi (ali ne skroz) pa ga zamotajte u kuhinjsku krpu da korica ne ostane tvrda.