Za hladnih dana, kada se u organizam unosi teža i manje zdrava hrana, preporučljivo je da se barem jednom tjedno na tanjuru nađe svježa salata, jer donosi obilje vitamina, od kojih su najvažniji A, B1, B2, B5, C i D.
No mnogi izbjegavaju salatu zbog njezina jednolična okusa. Kako bi se tome doskočilo i što češće uživalo u ovoj vrijednoj namirnici, potrebno je uključiti i druge začine, a ne samo one klasične kao što su ulje, sol i ocat. Osim toga, treba pokušati i s promjenom vrste salate jer svaka nudi drukčiji, specifičan okus. Naša su preporuka tri zanimljiva preljeva koji će salati dati bogatiji i puniji okus.
Preljev od senfa
U zdjeli pomiješajte 4 žlice svijetloga balzamičnog octa, sol, papar i 1 žlicu dijonskog senfa. Lagano, kap po kap, ulijevajte 4 žlice suncokretova ulja. Ako želite bogatiji okus, dodajte žličicu meda i malo svježega vlasca.
Kremasta varijanta: 150 g jogurta pomiješajte s 1 do 2 žlice srednje blagog senfa, žličicom meda i 4 žlice narančina soka. Posolite i popaprite.
Preljev od krumpira
Dva velika brašnasta krumpira kuhajte u posoljenoj vodi 20-ak minuta. Ogulite ih i protisnite kroz gnječilicu za krumpire. Pomiješajte pire od krumpira sa 100 ml temeljca, 2 žlice octa i 2 žlice maslaca. Posolite i popaprite i, dok je smjesa još mlaka, prelijte je po salati. Ako želite pojačati okus, dodajte hrskavo pečene komade slanine.
Preljev od sira
Oko 50 g svježeg sira usitnite vilicom, dodajte 50 g slatkog vrhnja i promiješajte. Dodajte 1 do 2 žlice vinskog octa, papar i 1 žlicu maslaca. Ako je preljev pregust ili prejakoga okusa, dodajte malo hladnoga temeljca. Nasitno narežite nekoliko listića svježeg bosiljka. U lončiću pomiješajte 4 jaja, 1 žlicu maslaca, 4 žlice bijeloga vinskog octa te 200 ml mlijeka i lagano zagrijte na vatri. Kada se umak zgusne u finu kremu, uklonite ga s vatre pa dodajte 120 g svježeg sira.
Na kraju dodajte bosiljak i papar. Salatu prelijte toplim umakom.