Riba je obavezna namirnica na postove kao što su Veliki petak prije Uskrsa i Pepelnica kojom je počela korizma, a iako ovu namirnicu Hrvati ne jedu koliko bi je trebali, na jelovniku se najčešće nađe petkom. Ovu zdravu namirnicu trebalo bi jesti barem nekoliko puta tjedno, a jela s ribom uključuju pečenu, prženu, pohanu ili u brudetu kao jelo na žlicu. Oliver Dragojević oobožavao je ribu pripremljenu na ovaj način.
No mnogima je najukusnija, i najbrža, kao pržena. Nažalost kod prženja je riba sklona upijanju ulja, što nije ni zdravo, a može pokvariti okus. Zato postoji rješenje, a to je gustin ili kukuruzni škrob. Ova namirnica koristi se kao zamjena za brašno, primjerice kod pripreme zaprške. Gustin ili kukuruzni škrob će stvoriti zaštitni omotač oko ribe, bit će hrskava, a neće moći upiti previše ulja i biti masna.
Kako pržiti ribu koja ne upija ulje?
Gustinu dodajte jednu žličicu soli, zatim papar, češnjak i ostale začine po želji. Sve dobro promiješajte. U dublju tavu ulijte veću količinu ulja, da riba "pliva" u njemu, pa ga dobro zagrijte.
Ribu očistite i začinite kao inače, pa svaki komad dobro uvaljajte u smjesu s gustinom i spustite u vruće ulje. Po potrebi okrenite ribu nekoliko puta, kako bi se ravnomjerno ispekla sa svih strana. Ovaj trik možete koristiti i za prženje svih vrsta mesa.
Ako ipak želite zadržati i brašno, pomiješajte ga s gustinom, a na taj način se oslobađa i manje glutena.