Hrskav izvana, a sočan iznutra, pohani sir, mnogima je comfort food kad požele brzi domaći fast food. Kad je savršeno pohan okus je bolji od mesa, ali iako zvuči jednostavno, ne uspijeva svima.

Zato je važno slijediti neke savjete i trikove. Za početak, koji sir odabrati? Kao najbolji sir za pohanje najčešće se spominje cheddar jer se lako reže i topi, a najbolji sirevi su sa što manje rupica, primjerice edamer ili gauda. No u Americi su izrazito popularni mozarella sticks, odnosno pohaništapići od mozarelle. 

Također, jedan od koraka u pohanju sira je hlađenje. Sir pripremljen za prženje ostavite u hladnjaku ili zamrznite oko 40 minuta u zamrzivaču. Smjesa za prženje treba biti rijetka, ali istovremeno dobro prekriti sir - bez rupica. Na taj način izbjegavate da se pohana smjesa zalijepi za tavu tijekom prženja.

Sir za prženje se reže na komade debljine ne više od centimetra i vraća u hladnjak. Dok se sir hladi pripremite smjesu od krušnih mrvica, brašna, razmućenih jaja i čaše ledeno hladne vode. Komade sira namočite u hladnu vodu, pa ih uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja pa u krušne mrvice. Ovako pripremljen sir se prži na srednjoj vatri u dubokom ulju.

A s YouTube kanala prenosimo recept za pohani sir u kojem možete koristiti polutvrdi sir poput cheddara, ali i mozarellu. 

Sastojci

300 g cheddar sira ili štapići mozzarelle
1/3 šalice brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice crnog papra
1/2 žličice mljevene crvene paprike
1 jaje
prstohvat soli i papra
1 i 1/2 šalice panko krušnih mrvica

14:54
Korak 1

Narežite

Narežite sir na deblje štapiće. 

15:20
Korak 2

Napravite 3 smjese

Pomiješajte smjesu za pohanje od brašna, soli, papra i crvene paprike u jednoj zdjeli. U drugoj zdjeli umutite jaje s prstohvatom soli i papra. U treću zdjelu stavite panko mrvice. 

15:21
Korak 3

Panirajte

Panirajte sir tako da ga prvo uvaljajte u brašno pa jaje pa krušne mrvice pa opet u jaja i na kraju ponovno u krušne mrvice. Ostavite ih u hladnjaku na 20 minuta.

15:21
Korak 4

Pržite

Pržite u ulju dok ne dobiju zlatnu boju, na srednjoj vatri. Izvadite na papir da se ocijedi masnoća.

Postupak pogledajte u videu: